« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
većina je za

Irci podržali Lisabonski ugovor

Prema prvim službenim rezultatima, Irci su se na referendumu uvjerljivo izjasnili za ugovor EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Lisabonski ugovor Irska

"Presretan sam zbog naše zemlje. Čini se kao uvjerljiva pobjeda Lisabonskog ugovora", rekao je Irski ministar vanjskih poslova Michael Martin.

Prema preliminarnim neslužbenim rezultatima, za ugovor je glasovalo 60% birača, dok ih je protiv bilo 40%. Konačni rezultati očekuju se kasnije u subotu.

Čelnik Libertasa Declan Ganley, koji je vodio prošlogodišnju uspješnu kampanju za odbacivanje Lisabonskog ugovora, rekao je da su irski birači uvjerljivo usvojili taj ugovor, ali da je to "pogreška" i da je "razočaran".

"Ovo je vrlo uvjerljiva pobjeda", kazao je Ganley novinarima u Dublinu. "Naravno da sam razočaran, mislim da smo pogriješili", rekao je.

Prema neslužbenim procjenama, na referendum u petak izašlo je između 50 i 55% Iraca.

Irska je jedina od 27 zemalja članica kojoj ustav nalaže da se o europskim ugovorima odlučuje na referendumu. Ovo je drugi put da su se građani Irske izjašnjavali o usvajanju Lisabonskog ugovora nakon što su ga odbacili u lipnju prošle godine.

Lisabonski ugovor, koji je u velikoj mjeri zadržao rješenja iz propalog europskog ustava, trebao bi osigurati lakše funkcioniranje Unije.

Njime se predviđa duži mandat predsjedavajućeg EU-a, koji bi imao dužnost predsjednika, snažniju ulogu ministra vanjskih poslova Unije, pojednostavljeni proces glasovanja u kojem bi se mnoge odluke mogle donositi većinom umjesto konsenzusom, smanjenje Europske komisije i drugo. (hina/metro-portal)

03.10.2009. 13:15:47
Novi komentar
nužno
nužno