« Film
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
dani hrvatskog filma

Irena Škorić pobjednik s Rastankom

Uručene nagrade 18. Dana hrvatskog filma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Irena Škorić)
Više o

Dani hrvatskog filma

,

Irena Škorić

,

Irena Škorić nagrade

,

nagrada Oktavijan

,

Oktavijan Rastanak

Velika nagrada 18. Dana hrvatskoga filma za najbolji film uručena je sinoć u Kinu SC-a redateljici i scenaristici Ireni Škorić za kratkometražni igrani film "Rastanak".

Irena Škorić je za taj film o odnosu oca, sina i njihovog starog automobila kojim kreću na put, osvojila i nagradu ovogodišnjih "Dana" za najbolji scenarij.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Dalibor Matanić za igrani film "Tulum", smješten u sunčan, ljetni vukovarski dan, za koji se čini da ga ništa ne može grubo prekinuti. To je dio njegova niza od šest kratkih filmova o intimi šest djevojaka. Za glazbu u tom filmu nagrađeni su Jura Ferina i Pavao Miholjević.

Najboljim montažerom proglašen je Hrvoje Mršić za igrani film "Super mi je" Tihane Kopsa, dok je nagrada za najbolju kameru dodijeljena Željku Sariću za igrani film "Jedan dan u Zemaljskom zavodu za slijepu djecu" Emila Miškovića.

Nagradu za najboljeg debitanta osvojio je Antonio Gabelić za svoj kratki igrani film "Reciklus". Akademija dramske umjetnosti dobila je nagradu za najboljeg producenta.

Posebna nagrada festivalskog žirija, u kojem su bili glumica Darija Lorenci, redatelj Dejan Šorak i snimatelj Živko Zalar, dodijeljena je eksperimentalnom filmu "Clash" Branka Pašića.

Nagradu "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji igrani film dobio je "Loš dan za kapetana Kuku" Marina Juranića i Hane Veček, a za dokumentarni film "Meštrović" Danka Volarića. Volarićev film dobio je i nagradu publike.

Kritičari su najboljim animiranim filmom proglasili "Fantastičnu odiseju doktora Zodiaka" Matije Pisačića, a najboljim eksperimentalnim "Novembar" Borisa Greinera.

Redatelj Zoran Happ i njegov namjenski film "Adris galerija - Edo Murtić" osvojio je "Oktavijana" u toj kategoriji, dok u kategoriji glazbenog spota nitko nije nagrađen, jer niti jedan film nije dobio prosječnu ocjenu višu od 3,5.

Nagradu "Zlatna uljanica" za promicanje etičkih vrijednosti na filmu katoličkog tjednika "Glas Koncila" ove je godine dobio film "Otpadnici" Petra Oreškovića.

Nagrada "Jelena Rajković" za najboljeg redatelja do 30 godina starosti Hrvatskog društva filmskih redatelja dodijeljena je Ivanu Livakoviću za režiju filma "Prljavi mali mjehurići".

Filmovi koji nisu bili uvršteni u Program konkurencije 18. Dana borili su se pak za Nagradu Salona odbijenih, koju je osvojio film "Interijer, stan, noć" Saše Bana.

Na ovogodišnjim Danima, koji su trajali od 17. ožujka, natjecala su se 164 filma u šest kategorija. Član žirija Dean Šorak rekao je kako se ove godine iz mnoštva dobrih filmova u konkurenciji izdvajaju kratki igrani filmovi mladih autora.

Festival službeno završava u nedjelju, projekcijom svih nagrađenih filmova. (hina/metro-portal)

 

22.03.2009. 10:47:22
Novi komentar
nužno
nužno