« Knjiga
objavljeno prije 11 dana i 13 sati
OSVRT

Irena Matijašević: Zapisi ribljeg repa

Kratki, dugi zapisi, teku isprekidanim pravcima, otvarajući nam put u čudesnost intimnog, tajnog, skrivenog ali i javnog, općeg, svačijeg

Zapisi ribljeg repa
Zapisi ribljeg repa (Arhiva)
Više o

knjiga

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Irena Matijašević

,

Zapisi ribljeg repa

Nedavno je zagrebački nakladnik VBZ objavio u svojoj biblioteci Ambrozija. Knjiga 663, zbirku poezije istaknute hrvatske suvremene pjesnikinje Irene Matijaševič, Zapisi ribljeg repa, na 130 stranica, u finom, tvrdom uvezu.

Iako ovo naše hektično vrijeme nije osobito povoljno za poeziju niti sklono poetskom, poezija se ipak zahvaljujući hrabrim nakladnicima ipak pojavljuje s vremena na vrijeme.

Mnoštvo zapisa izmjenjuju se jedan za drugim u ovoj zbirci, čitamo o ljubavi, o redovnicima, o Tanji, o Alici, o muškarcima, o stanjima i osjećajima, o zamišljajima i stvarnosti , o sebi i pokušajima i željama i koracima i htijenjima, o zbivanjima u čudesnom svijetu iza pogleda, iza očiju, gdje se pamti stvarnost i promišlja o nestvarnom, ribama i pticama, o pretvaranjima u nešto drugo,o pisanju i piscima, o noći saveznici pisanja, o r ribljem repu koji vodi u slobodu, o svijetu i ljudima, žestoko, bez ustezanja, ravno u glavu, bez pardona.

Kratki, dugi zapisi, teku isprekidanim pravcima, otvarajući nam put u čudesnost intimnog, tajnog, skrivenog ali i javnog, općeg, svačijeg.

Svakodnevna životna rutina ispresijecana je emocijama i razmišljanjima o prošlosti, o budućnosti.

Pisac je u središtu vlastitog svijeta, stojeći na čvrstoj stijeni stvarnosti i obavijen maglom imaginacije.

Zahtijevna zbirka Zapisi ribljeg repa Irene Matijašević traži višestruko iščitavanje i odgonetanje.

Piše: Miroslav Pelikan
07.09.2024. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno