« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TAJNI SASTANCI

Iran sumnja da Izrael i SAD rade na novom sukobu na Bliskom istoku

Uz političke pritiske na Iran, Izrael je pojačao intenzitet tajnih operacija, a SAD pojačava vojnu prisutnost u Perzijskom zaljevu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

SAD

,

CIA

,

Iran

,

Bliski istok

,

iranski nuklearni program

,

Mossad

Glavna tema tajnog sastanka između direktora američke Središnje obavještajne agencije (CIA) Leona Panette i izraelskih državnih dužnosnika, koji se održao prošlog tjedna, navodno je bio iranski nuklearni program. Panetta je u četvrtak razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom, ministrom obrane Ehudom Barakom i šefom Mossada Meirom Daganom, javili su izraelski i američki mediji.

Panettin posjet Izraelu bio je zakazan tek za svibanj no njegov uranjeni dolazak i sastanak s izraelskim dužnosnicima, stavi li se u kontekst aktualnih zbivanja na Bliskom istoku, zabrinuo je neke analitičare, a posebno iranske medije koji javljaju kako se možda radi o najavi priprema za mogući novi sukob u regiji.

Izrael je navodno pojačao intenzitet tajnih operacija, posebno u Libanonu, Siriji, Iranu, posebno protiv palestinskog pokreta Hamas. U prilog tomu ide izjava izraelskog ministra i bivšeg generala Yossija Peleda koji je izjavio kako je novi sukob Izraela i libanonskog Hezbolaha gotovo neizbježan. To je potvrdio i libanonski premijer Saad Hariri koji je u četvrtak izjavio kako Libanon izraelske prijetnje Hezbolahu smatra kao direktne prijetnje svojoj sigurnosti.

Likvidacije s potpisom Mossada

U isto vrijeme dužnosnici palestinskog Hamasa izjavili su kako imaju dokaze da je Mossad direktno odgovoran za smrt jednog od svojih vođa, Mahmuda al-Mabhouha koji je 20. siječnja ubijen u Dubaiju. Njihove izjave dijelom je potvrdio i načelnik policije u Dubaiju Dhahi Khalfan koji je rekao kako bi se moglo raditi o djelu Mossada.

Iranski mediji kontroverzi su dodali i saznanja iz Turske koja govore o izraelskoj špijunskoj mreži koja je iz Ankare pratila komunikacije u Iranu i Siriji, a bila je potpuno van kontrole turskih vlasti.

Izraelski političari i obavještajci već godinama smišljaju i provode tajne operacije, likvidacije i terorističke napade u brojnim zemljama među kojima su Jordan, Sirija, Libanon, Iran, ali i Švicarska i SAD. Cilj takvih operacija u većini slučajeva je likvidacija protivnika izraelskog režima, ali nerijetko se radi i o pokušajima destabilizacija i rušenja vlada. U zadnje vrijeme upravo takve operacije sve su više usmjerene na Iran čiji se nuklearni program pod svaku cijenu pokušava prikazati kao najveća opasnost ne samo za regiju nego i za svijet.

Službeni Tel Aviv, za koji se zna da ima najmanje 200 komada nuklearnog oružja, ne propušta priliku da optuži Teheran za pokušaj razvoja nuklearnog oružja te usput redovito prijeti potpunim uništenjem svih iranskih pogona za obogaćivanje urana. Ironično je da je Iran, za razliku od Izraela, potpisnik međunarodnog ugovora o neširenju nuklearnog oružja te je svoje pogone otvorio inspektorima Ujedinjenih naroda koji u njima nisu našli nikakve tragova razvoja oružja.

Gomilanje oružja u Zaljevu

Američki predsjednički savjetnik James Jones u subotu je izjavio kako nema saznanja o izraelskim planovima za napad na Iran. Iako je uobičajena praksa dužnosnika u SAD-u da opovrgavaju postojanje planova za nove sukobe na Bliskom istoku, što je slučaj i sada, nedavno se pojavilo nekoliko detalja koji daju naslutiti da tomu nije tako.

New York Times je u subotu javio kako službeni Washington planira pojačati vojnu prisutnost u Perzijskom zaljevu, navodno kako bi poboljšao sigurnost u slučaju iranskih raketnih napada. U isto vrijeme predsjednik Obama je odobrio slanje dodatnih vojnika i opreme, među kojom i naprednih raketnih sustava i vojnih brodova, u tu regiju.

Pridoda li se tome razvoj situacije u Jemenu, sve izraženije sukobe u Afganistanu i Pakistanu, vojnu prisutnost u Iraku, ali i kaspijskoj regiji te stalne probleme i nemire u Iranu koji nose potpis tajnih službi, nenadani sastanak vrha CIA-e i Mossada zaista bi mogao biti pokazatelj da se na Bliskom istoku opet sprema nešto ozbiljno.

02.02.2010. 16:00:34
Novi komentar
nužno
nužno