« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
MAHMUD AHMADINEDŽAD:

Iran će 'šestorici' iznijeti novi prijedlog

Ovo je drugi put da Iran i svjetske velesile iznose bitno različite prijedloge o pregovorima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

P5+1

,

iranski nuklearni program

Iran će svjetskim velesilama iznijeti novi prijedlog za rješenje nuklearnog pitanja i tako im uzvratiti na ponudu za pregovore o tom pitanju, rekao je u srijedu iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, a prenijela je agencija Fars.

"Trenutačno pripremamo novi paket s kojim ćemo upoznati skupinu 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) i pregovarat ćemo na temelju tog paketa", rekao je predsjednik u govoru održanom u Kermanu, na jugu zemlje. Dodao je da će taj prijedlog "jamčiti mir i pravednost u svijetu".

Ovo je drugi put da Iran i svjetske velesile iznose bitno različite prijedloge o pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Teheran je u svibnju 2008. objavio paket prijedloga o "rješavanju svjetskih problema", prije nego su mu 'šestorica' u lipnju ponovo predložila suradnju u zamjenu za prekid nuklearnog programa. Iran je odbio ponudu.

Po Ahmadinedžadovim riječima, "okolnosti su se nakon toga promijenile i tijekom prošle godine nastupili su novi obrati".

Iran uporno traži da se pregovori o njegovu nuklearnom programu promatraju unutar širih prilika, a svjetske velesile žele se usredotočiti samo na to pitanje. (hina/metro-portal)

15.04.2009. 14:40:53
Novi komentar
nužno
nužno