« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PROBLEM REFERENDUMA

Inzko upozorio Dodika na "opasno ponašanje"

Stranke koje su podržale ovaj zakon smatrat će se u potpunosti odgovornima za njegove posljedice, poručio je Valentin Inzko

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (V.M.Tauber/Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

referendum

,

Republika Srpska

,

BiH

,

Valentin Inzko

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko upozorio je u četvrtak predstavnike političkih stranaka iz Republike Srpske da njihovo ponašanje predstavlja opasnost za stanje u BiH te da je dokaz za to i usvajanje zakona o referendumu dan ranije u parlamentu RS.

Inzko je takvu poruku tijekom susreta u Banjoj Luci prenio je i predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku, a nakon razgovora iza zatvorenih vrata Ured Visokog predstavnika (OHR) priopćio je kako je donošenje zakona o referendumu "korak u opasnom smjeru".

"Stranke koje su podržale ovaj zakon smatrat će se u potpunosti odgovornima za njegove posljedice. One izazivaju duboku zabrinutost među običnim ljudima u ovoj zemlji i riskiraju gurnuti Republiku Srpsku u izolaciju", rekao je Inzko kako ga citira OHR.

Austrijski diplomat upozorio je Dodika i čelnike ostalih stranaka sa srpskim predznakom kako bi zbog aktualnog stanja u BiH pokušaj provedbe referenduma mnogi smatrali provokacijom.

"Referendum koji bi mogao ugroziti temeljna načela mirovnog sporazuma i međunarodno pravo potez je koji ne bi trebao povlačiti niti jedan odgovoran političar", izjavio je Inzko koji cijelog tjedna provodi konzultacije s političkim liderima iz BiH uoči zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u (PIC).

Inzko političare iz BiH poziva da konačno nađu rješenje za otvorena pitanja raspodjele državne i vojne imovine između različitih razina vlasti kao i na "povratak konstruktivnoj politici", priopćio je OHR. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 20:15:04
Novi komentar
nužno
nužno