« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DUBAI

Hamasovog dužnosnika likvidirao je tim od deset agenata

Dosad se baratalo informacijom da je ubojstvo, koje se gotovo bez iznimke pripisuje Mossadu, počinilo sedam agenata s irskim putovnicama

Više o

Dubai

,

Hamas

,

Mossad

,

Mahmud al-Mabhuh

,

likvidacija

Policija Dubaija sprema se izdati uhidbeni nalog za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ako istraga oko ubojstva Hamasova čelnika Mahmuda al Mabhuha, u kojem je po poljednjim informacijama sudjelovalo deset agenata, pokaže da iza svega stoji izraelska tajna služba Mossad.

Izraelski tisak u četvrtak prenosi članak pariškog dnevnika "Intelligence online" u kojem njegovi autori tvrde da iznose "nove pojedinosti" oko operacije u kojoj je 19. siječnja u luksuznom hotelu u Dubaiju ubijen Mahmud al Mabhuh, jedan od najviših vojnih zapovjednika militantnog palestinskog pokreta Hamasa.

Mabhuh, osnivač Brigada Ezedin al-Kasam, vojnog krila Hamasa, stigao je u Dubai 19. siječnja, a pronađen je mrtav u hotelskoj sobi dan poslije. Hamas je za ubojstvo odmah optužio Mossad. Tako iznose podatak da je u počinjenju atentata sudjelovalo deset agenata, među kojima tri žene, i da su svi imali europske putovnice.

Dosad se baratalo informacijom da je ubojstvo, koje se gotovo bez iznimke pripisuje Mossadu, počinilo sedam agenata, koji su svi imali irske putovnice.

Po "Intelligence online", jedna od agentica, odjevena u odoru recepcionerke u hotelu Al Bustan Rotana u kojem je al Mabhuh odsjeo, pokucala mu je na vrata sobe, a kad je otvorio, priskočili su drugi agenti, onesvijestili ga električnim šokerom i potom usmrtili injekcijom smrtonosnog otrova u venu.

No, dnevnik Jeruzalem Post već je pisao, pozivajući se na dnevnik National iz Abu Dabija, kako je načelnik policije Dubaija Dahi Halfan Tamim rekao kako je ubojstvo izvedeno načinom kojim se Mossad koristio već i prije.

"Da bi Mossad mogao obavljati operacije izvan Izraela, to mora potpisati premijer. Kad izvedete ubojstvo na nečijem tuđem teritoriju, morate očekivati i odgovor", Dahi Halfan Tamim, načelnik policije DubaijaTamim je rekao kako je istraga o ubojstvu u tijeku i kako "ne isključuju ni jednu stranu koja bi mogla imati interesa u ubojstvu, najavivši kako će policija Dubaija izdati uhidbeni nalog za Netanyahua ako istraga pokaže da iza ubojstva stoji Mossad.

Načelnik policije ustvrdio je i kako državni odvjetnik Dubaija Esam al Humaidan podupire odluku da se Netanyahu smatra odgovornim ako Mossad stoji iza ubojstva i kako namjerava zatražiti pomoć Interpola.

Iz Netanyahuvog ureda nisu željeli komentirati najave iz Dubaija, a izraelska strana višekratno je ponovila tvrdnju da je Mabhuh nadzirao krijumčarenje raketa iz Irana u Pojas Gaze.

Službeni izraelski izvori, pa ni Netanyahuov ured, nisu htjeli komentirati informacije o atentatu i najave o uhidbenom nalogu za predsjednika vlade. Neimenovani djelatnik Mossada je rekao da je al Mabhuh bio ključni čovjek preko kojega su se u Pojas Gaze iz Irana krijumčarile rakete dometa oko 40 kilometara.

Zaustavljanje dopreme raketa Hamasovim borcima već je dugo Izraelov prioritet, ali Mossadov djelatnik nije doveo Izrael u vezu sa smrti čovjeka kojeg su Izraelci tražili puna dva desetljeća zbog sudjelovanja u otmici i ubojstvu dvojice izraelskih vojnika 1989.

Izrael se u prošlosti već dovodio u vezu s napadima na Hamasove čelnike u inozemstvu i s operacijama koje su trebale onemogućiti sumnjive pošiljke oružja u Gazu. Izrael je najčešće odbijao komentirati optužbe protiv njega. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 19:59:03
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    12.02.2010. 10:48
    Ovo je tipicno za svjetskog lidera da je ideoloski mozak i izvrsilac svojih zlocina!
Novi komentar
nužno
nužno