« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
ide na bolje?

Intel nadmašio očekivanja

Oporavak u informatičkoj industriji

(Corbis)
Više o

informatička industrija

Američki proizvođač čipova Intel izvijestio je o tromjesečnoj dobiti iznad očekivanja, navješćujući oporavak prihoda, nakon čega je cijena njegovih dionica značajno poskočila.

Taj je najveći svjetski proizvođač čipova zapravo zaključio treće poslovno tromjesečje, koje je završilo 27. lipnja, s gubitkom od 398 milijuna dolara, zbog kazne Europske unije u visini 1,45 milijardi dolara.

Bez te bi kazne dobit Intela iznosila 18 centi po dionici, ili više nego dvostruko više u odnosu na prognoze Wall Streeta o dobiti u visini osam centi po dionici.

Prihodi su istodobno umanjeni 15 posto na godišnjoj razini, na 8,02 milijardi dolara. No, u usporedbi s prethodnim tromjesečjem zabilježen je 12-postotni rast prihoda, najveći uzastopni rast od 1988.

U tekućem tromjesečju Intel očekuje prihode u rasponu između 8,1 i 8,9 milijardi dolara, znatno više od ranijih procjena prihoda u visini 7,86 milijardi dolara. "Očekujemo sezonski snažniju drugu polovicu", kazao je izvršni direktor Paul Otellini.

U azijsko-pacifičkoj regiji zabilježen je 8,2-postotni pad prihoda u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 4,41 milijardu dolara, ali istodobno i rast od 21 posto u odnosu na prvo tromjesečje. Prihodi u sjevernoj i južnoj Americi umanjeni su 14 posto na godišnjoj razini, dok su u Europi umanjeni 34 posto.

Izvor: Hina

15.07.2009. 10:32:21
Novi komentar
nužno
nužno