« Ekosfera
objavljeno prije 3 mjeseca i 22 dana
DAJTE VIŠE!

Inspekcijo, zaštiti konje, a ne zlostavljače!

Održano okupljanje s transparentima ispred zgrade DIRH-a; PP Lonjsko polje ograđuje se od štraparijade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Prijatelji životinja)
Više o

štraparijada

Povodom najave prve štraparijade na Lonjskom polju u Mužilovčici na imanju lokalnog OPG-a, Prijatelji životinja uputili su prijavu Državnom inspektoratu tražeći da ne izda suglasnost ni za ovu ni za bilo koju drugu štraparijadu. „Svaka štraparijada je protuzakonita jer joj je smisao izazivanjem patnje i boli natjerati konje da povuku teške trupce. Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje životinja tako da ih se prisiljava na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili smrt. Kako veterinarska inspekcija ignorira prijave i dopušta održavanje štraparijada, okupili smo se danas ispred Državnog inspektorata. Natpisima na transparentima poslali smo jasne poruke i apelirali na veterinarsku inspekciju da prestane dopuštati maltretiranje konja!" najavila je Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Ukazuje na bizarnu situaciju da veterinarska inspekcija, koja bi trebala štititi životinje i provoditi zakon, redovito daje suglasnost za održavanje štraparijada diljem Hrvatske: „Smatramo da se to treba promijeniti jer takvo postupanje inspekcije, osim što je protuzakonito, izaziva zgražanje građana, od kojih više od 80 posto njih u javnim anketama izražava želju da se štraparijade zabrane. Štraparijade se ne mogu smatrati natjecanjima jer uključuju agresiju i dominaciju prema konjima. Za konje lancima privežu trupac težak i više od dvije tone i tjeraju ih da ga povuku urlanjem, za konje bolnim povlačenjem za žvale i podbradni lanac, mahanjem ruke ili biča, a ponekad i udaranjem. Dodatni napor koji konji ulažu da bi povukli preteški trupac rezultat je uvjetovane reakcije na strah od udarca."

Kako bi ih natjerali da vuku težak teret, konje redovito batinaju kao dio redovite „pripreme" za štraparijade. Prošle godine društvenim mrežama širila se jedna takva snimka batinanja konja kod Karlovca, koja nije izuzetak, već pravilo. Vlasnici konje „kondicijski treniraju" udaranjem drvenim batinama u štalama, iz dana u dan, godinama, a sve s ciljem da dobiju poslušne konje, koji će reagirati već na podizanje ruke ili zamah bičem i automatski povući teške trupce na „natjecanjima". Veterinarska inspekcija izdaje suglasnosti za održavanje štraparijada, iako ne može jamčiti da nijedan konj koji sudjeluje na događanju nije izložen batinanju u štalama prije natjecanja, a što predstavlja i kazneno djelo.

„Ono što možemo vidjeti na štraparijadama je da se konji muče, povuku trupac pa stanu jer ne mogu dalje, upiru sve svoje snage da se pokrenu, čak i odbijaju vući, pokazuju snažnu uznemirenost, povlače se, propinju na stražnje noge... Imaju ožiljke na koži od udaraca, a kao što smo uočili na štraparijadi u Velikoj Gorici ranije ovoga mjeseca, na mnogim konjima vidjelo se da se boje svojih vlasnika, od kojih su ih neki udarali bičevima prije početka događanja. Organizatori mučenju konja žele dati sportski natjecateljski legitimitet, no zlostavljanje ne možemo nazivati natjecanjem. Strašno je što inspekcija cijelo vrijeme ne štiti konje, već njihove zlostavljače!" oštri su Prijatelji životinja.

I Park prirode Lonjsko polje čvrsto se ogradio od događanja u Mužilovčici. Posljednjih tjedana djelatnici Parka prirode primaju pozive i poruke zabrinutih građana koji strahuju od okrutnosti prema konjima na štraparijadi. Navode da Park prirode nema mogućnost zabraniti događanje na privatnom posjedu, no nadaju se da će nadležne institucije poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu dobrobiti životinja. „Park prirode Lonjsko polje posvećen je zaštiti prirode i sustavno se brine o dobrobiti svih životinja na svojem području - kako divljih tako i domaćih životinja. Ponosni smo što odgovoran odnos prema životinjama s nama dijeli i većina naših posjetitelja te ovdašnjih stanovnika. Takav ćemo odnos pun poštovanja prema konjima gajiti i dalje", kazao je Domagoj Šejatović, ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje.

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje konja za izvlačenje trupaca iz šuma „osim u teško pristupačnim područjima". Logično je da ako se zabranjuje korištenje konja za izvlačenje trupaca iz šuma, nije dopušteno niti da se koriste za vuču trupaca na nečijoj livadi, i to radi zabave. U oba slučaja konji se muče povući preteške terete. Stoga Prijatelji životinja pozivaju veterinarsku inspekciju da postupa sukladno Zakonu, da ne sramoti ugled Hrvatske i veterinarske struke, i da neizdavanjem suglasnosti odmah zaustavi svako iskorištavanje konja za vuču trupaca.

Peticija za zabranu štraparijade i upute kako građani mogu pomoći konjima pišući Državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr

30.05.2024. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno