« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
INICIJATIVA

Za slobodan dan u službi očuvanja okoliša

Svake prijestupne godine, 29. veljače bio bi dan za ekologiju

Fotografija vijesti
Više o

ekologija

Britanska omiljena dobrotvorna organizacija koja se brine za neke od najvećih spomenika u toj zemlji, odlučila se pokrenuti zanimljivu inicijativu u nastojanju da pridonese očuvanju okoliša.

Ta organizacija koja je zadužena za očuvanje baštine poput velikih imanja, dvoraca, slavnih vrtova i prirodnih rezervata, objavila je da će za njihove zaposlenike petak 29. veljače biti slobodan dan. Ono što će ih zamoliti jest da taj dan iskoriste kako bi svoje domove učinili ekološki prihvatljivijim i pridonijeli smanjenju vlastitog utjecaja na globalno zatopljenje.

- To je  jedan dan više u godini, koji poslodavci u principu uzimaju od svojih zaposlenika.

“Ovo je podsjetnik da i mala djela, ako ih učini mnogo ljudi, mogu zajedno napraviti razliku.”
Fiona Richards
Zašto im ne bismo dali taj dan kako bi ga iskoristili na pozitivan način i učinili neke praktične stvari kod kuće? - kaže generalna direktorica National Trusta, Fiona Richards.

- I individualnim djelovanjem možemo učiniti razliku. Kada bi samo milijun ljudi zamijenilo jednu običnu žarulju štednom i smanjilo grijanje za jedan stupanj,  to bi spriječilo emisiju preko 350.000 tona ugljičnih plinova - rekla je Richards za Reuters.

Njihovih 4800 zaposlenika i 5000 volontera potiču se da učine stvari poput postavljanja štednih žarulja ili dodatne izolacije krova. National Trust nada se da će i ostali poslodavci sa 29 milijuna zaposlenih slijediti njihov primjer.
Tamošnji sindikati podupiru plan i potvrdili su za Reuters da pokušavaju navesti vladu da ova inicijativa bude osnova za novi državni praznik. 

Piše: METRO
13.02.2008. 01:52:21
Novi komentar
nužno
nužno