« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SPORAZUM

Indija i SAD zajedno kreću u borbu protiv terorizma

Predstavnici Indije i SAD-a potpisali su sporazum prema kojem će se od sada zajedno boriti protiv terorizma

terorizam terorist islam
terorizam terorist islam (Shutterstock)
Više o

SAD

,

Indija

,

Barack Obama

,

borba protiv terorizma

,

Manmohan Singh

Indija i Sjedinjene Države potpisali su u petak sporazum o borbi protiv terorizma, koji obuhvaća zajedničke istrage bombaških napada, suradnju u sigurnosti interneta i granica te mjere za provjeru financiranja terorizma, objavili su dužnosnici.

Sporazum, koji je usuglašen tijekom boravka indijskog premijera Manmohana Singha SAD-u u studenome 2008., potpisali su u New Delhiu američki veleposlanik u Indiji Timothy Roemer i indijski ministar unutarnjih poslova GK Pillai.

"Danas, službenim potpisivanjem ove inicijative, činimo nekoliko koraka naprijed u borbi protiv terorizma", rekao je Roemer.

>>Teroristi koji napadaju SAD napast će i Europu

"Idućih dana i mjeseci još ćemo više razmjenjivati informacije i zajednički djelovati u nizu aktivnosti, kao što je istraga bombaških napada, osiguranju velikih događaja i gradova, sigurnosti interneta i granice", pojasnio je Roemer.

Cilj sporazuma je jačanje suradnje između dviju zemalja u borbi protiv terorizma, koja je važan element bilateralnog strateškog partnerstva.

Sporazum je potpisan dan nakon što je visoki zapovjednik u američkoj vojsci, admiral Mike Mullen upozorio na mogućnost napada sličnog onome u Mumbaiu 2008.

>>Obama obećaje dati sva sredstva za borbu protiv terorizma

U tome napadu, koji je prema indijskim dužnosnicima izvela pakistanska militantna skupina Lashkar-e-Taiba, ubijeno je 166 ljudi.(hina/metro-portal)

23.07.2010. 22:49:00
Novi komentar
nužno
nužno