« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
POČELO JE ...

INA diže cijene goriva

Slobodno formiranje cijena goriva je na snazi, a prvi potez nije smanjenje cijene već, naravno, podizanje ...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

poskupljenje

,

INA

,

nove cijene goriva

,

eurodizel BS

,

eurosuper BS 98

,

eurosuper BS 95

Za sada još nije poznato koliko bi točno derivati mogli poskupjeti, a neslužbeno se doznaje da bi to moglo biti desetak lipa.

'Stupanjem na snagu novog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata s 20. veljače 2014. godine, a koji je propisuje formiranje cijena naftnih derivata sukladno tržišnim principima, Ina će sutra, 25. veljače, izvršiti promjenu cijena u skladu sa spomenutim Zakonom', priopćeno je iz INA-e.

Navode da se, kao i do sada, za utvrđivanje cijena naftnih derivata koriste srednje dnevne kotacije naftnih derivata u USD/t objavljenih u Platt's European Marketscan, te srednji dnevni tečaj HNB-a za dolar za dan za koji je objavljena srednja dnevna kotacija naftnih derivata.

Vezano za konkretno tjedno razdoblje koje je uzeto u obzir, a temeljem kojeg se obavlja korekcija cijena, iz INA-e ističu kako su kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle do 3,16 posto, dok su kotacije plinskih ulja na mediteranskom tržištu porasle za 2,40 posto. Tečaj kune u odnosu na dolar je ojačao (za 0,93 posto) u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

'Veleprodajne cijene naftnih derivata do daljnjeg će se mijenjati na tjednoj osnovi, dok će se maloprodajne cijene korigirati tjedno ili i češće u skladu s tržišnim kretanjima', navodi se u priopćenju INA-e.

25.02.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno