« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
FASCINANTNO

Imenovan novi organ u ljudskom tijelu

Znanstvenici su uspjeli klasificirati jedan sasvim novi organ u ljudskom tijelu koji se dugo skrivao u našem probavnom sustavu, a bio je praktički pred očima znanstvenika cijelo vrijeme

Mezenterij je dio probavnog sustava
Mezenterij je dio probavnog sustava (Arhiva)
Više o

ljudsko tijelo

,

organi

,

mezenterij

,

novi organ

Ljudska anatomija predmet je zanimanja znanstvenika od pamtivijeka i zvuči gotovo nevjerojatno da je jedan, ne baš tako malen, organ potvrđen i imenovan tek ovih dana, no stvarno je tako.

Iako je struktura ovog organa poznata, njegova funkcija još uvijek je misterij za znanstvenike pa bi njegovo proučavanje moglo biti ključno za liječenje abdomenalnih i probavnih bolesti.

Novi organ nazvan je Mezenterij, nalazi se u našem probavnom sustavu te se dugo mislilo kako se sastoji od fragmentiranih i odvojenih struktura. No, posljednja istraživanja popkazala su da se zapravo radi o jednom sasvim novom organu.

Dokazi o postojanju novog organa objavljeni su u časopisu The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

''Sada možemo reći da imamo organ koji nije bio priznat dosad'', rekao je Calvin Coffey, istraživač sa Sveučilišta Hospital Limerick u Irskoj.

''Anatomski opis koji je napravljen prije više od 100 godina bio je netočan. Ovaj organ nije fragmentiran nego je vrlo kompleksan. Radi se o jednoj neprekinutoj strukturi'', kazao je Coffey.

Definicija ovo novog organa počela se uvoditi na sveučilišta diljem svijeta, a ovaj organ uveden je i u medicinske knjige.

Pred liječnicima i studentima medicine velik je zadatak, a to je pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu mezenterij ima kada su u pitanju bolesti abdomena, piše ScienceAlert.

04.01.2017. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno