« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
SAVJETI :)

Imate li vidne greške i je li to problem?

Oko 76 posto svih osoba s oštećenim vidom uočava pokretne strukture, poput malih crva, koje se ponekad pojavljuju u njihovom vidnom polju ako zure u nešto svjetlo i jednolično kao što je nebo, snijeg ili bijeli ekran

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

vid

,

vidne greške

,

crvići

Koliko vam se puta dogodilo da gledate u nešto i vidite neke crviće u svom vidnom polju? Vjerojatno jeste, no ili niste obratili pažnju ili mislite da to nije ništa. E pa, jest nešto...

Njihovo znanstveno ime je Muscae volitantes ili "leteće muhe" - ali one nisu insekti. Kao što objašnjava odličan TED-Ed video, radi se o sićušnim objektima u našim očima.

To mogu biti komadići tkiva, crvenih krvnih zrnaca ili naslage proteina koje lebde u staklastom tijelu. Ta supstanca je nalik gelu između leće i mrežnice, piše iflscience.com.

Svjetlost ulazi u oko kroz leću i aktivira određene stanice na mrežnicii, ali kako se "leteće muhe" kreću oko staklastog tijela, one bacaju sjenu na mrežnicu, stvarajući neobične slike koje mnogi od nas mogu vidjeti.

Video također objašnjava još jedan čudan fenomen plutajućih pokretnih objekata u našem vidnom polju, poznat kao entoptički fenomen plavog polja.

Video ovaj efekt naziva suprotnim od "letećih muha". Oni nisu sjenka koju baca nešto u staklastom tijelu, već su zapravo posljedica bijelih krvnih zrnaca u kapilarama mrežnice.

Stoga, nemojte se čuditi kad ih vidite... tu su, stalno...

16.01.2022. 12:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.01.2022. 09:43
    katkad ih vidim kad gledam u nebo haha
Novi komentar
nužno
nužno