« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
BEZ ZEZANJA

Igrice na Facebooku smanjuju produktivnost na poslu

Popularne igrice na Facebooku ponekad mogu dobro doći umjesto uobičajene pauze, ali koliko takvo igranje smanjuje učinkovitost u uredu?

(Dreamstime)
Više o

MySpace

,

Facebook

,

društvene mreže

,

online igre

Društvene mreže poput Facebooka ili MySpacea već utječu na produktivnost zaposlenika, a još uvijek se vrlo malo govori o popularnim društvenim igricama na tim mrežama koje oduzimaju još više dragocjenog vremena zaposlenika.

Posebno su u zadnje vrijeme popularne ''zakazane'' igrice koje korisnicima dopuštaju da se igraju sa svojim prijeteljima bez da su online u isto vrijeme, prenosi Reuters.

Na Facebooku su vrlo popularni Restaurant City, FarmVille, Cafe World, Pet Society ili Happy Aquarium. Razvile su ih tvrtke Zynga, Playfish, Crowdstar i Slashkey, a od 350 milijuna korisnika Facebooka, barem 20 posto njih igraju takve igrice, pa i kad su na poslu.

Nucleus Research nedavno je proveo studiju o utjecaju društvenih online mreža na radnu produktivnost kojom se pokazalo da gotovo polovica zaposlenika u SAD-u pristupaju takvim mrežama na poslu, što dovodi do prosječnog gubitka od 1,5 posto sveukupne produktivnosti u uredu.

I dok mnoge tvrtke pokušavaju zabraniti pristup društvenim mrežama na poslu, ne smatraju svi da su ovakve igrice štetne.

Tako Anand Tatambhotla, konzultant u savjetničkoj tvrtki u Bangaloreu, kaže da je igranje online igrica jednako kao uzimanje pauze za cigaretu, samo bolje i zdravije.

S tim se slaže i psijhijatar Santosh Chaturvedi koji kaže da je to samo obična pauza koja, kad završi, može čak i poboljšati koncentraciju i produktivnost.

24.12.2009. 15:59:03
Novi komentar
nužno
nužno