« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
jim carrey:

Idealan sam za ulogu mrzovoljnog Ebenezera Scroogea

Ekskluzivno za Metro, Jim Carrey govori o svom novom filmu 'Božićna priča'

(Getty Images)
Više o

Jim Carrey

,

Božićna priča

,

A Christmas Carol

,

Robert Zemeckis

,

Ebenezer Scrooge

,

Alastair Sim

Jim Carrey tvrdi da je upravo on bio idealan za ulogu Ebenezera Scroogea u novoj 3D ekranizaciji 'Božićne priče' ('A Christmas Carol') Charlesa Dickensa koju je režirao Robert Zemeckis. Kaže da je to zato što s tim slavnim likom ima mnogo toga zajedničkog.

''Mrzim Božić. Jedini sam u Hollywoodu koji ga mrzi'', kaže Jim.

Šalu na stranu, Carrey je bio oduševljen što će zaigrati ovu poznatu ulogu, posebice zato što mu je tehnologija omogućila da postane uvjerljivi negativac bez brige da šminka neće biti uvjerljiva.

I dok je lik na ekranu definitivno Jim Carrey, njegova transformacija u nagrbljenog, mrgodnog starca - kao i tri duha koja ga progone - pravo je čudo. No, sve izvedbe odglumili su glumci.

''Za glumca postoje dodatni izazovi. U svojoj glavi morate stvoriti vjeru u vaše okruženje. To može biti vrlo zbunjujuće''.

Proces snimanja motion-capture filma (način snimanja u kojem se pokreti glumaca pretvaraju u animaciju) nije nešto na što je Carrey navikao.

''Nema više granica. Čudno je kad ih nema. Svako malo znao bih reći Bobu (misli na Zemeckisa) 'Možeš li jednostavno zabiti kameru ovdje? Navikao sam da je uvijek ovdje negdje.'''

Carrey priznaje da je lice koje su digitalni majstori stvorili za Scroogea bilo zbunjujuće. ''Kad sam vidio film, jedna od prvih stvari koje sam rekao bila je: 'Moja obitelj će doživjeti srčani udar. Pa to je moj otac.'''

Jim je za inspiraciju pogledao ostale likove Scroogea u prošlosti, posebno Alastaira Sima iz 1951. godine.

''To je čovjek čije je lice rođeno za tu ulogu. Cijelo njegovo biće imalo je kiselu gorčinu i to je jednostavno sjajno za gledati. Htio sam doživjeti taj duboki osjećaj koji izaziva reumatizam koji te na kraju živog pojede iznutra'', kaže Carrey.

Bilo mu je važno da uđe u glavu slavnog lika.

''Zasnovao sam lik na zamisli o lažima koje vjerujemo o sebi. Ta osoba očito vjeruje da nije vrijedna ljubavi, pa zašto bi onda ljubav postojala za nekog drugog? Mislim da većina naših disfunkcionalnosti proizlazi upravo iz toga''.

Jim priznaje da nije lako glumcu prikazati disfunkcionalnost.

''Gluma je uvijek neugodna. Barem što se mene tiče. Uvijek sam u stanju nelagode, a nikad nisam zadovoljan. Glumci su vrlo ozbiljni ljudi. Ako ne postanemo popularni, dobro nas se pazite'', zaključuje Jim Carrey.

Piše: Ned Ehrbar/Metro World News
03.11.2009. 14:39:00
Novi komentar
nužno
nužno