« Muškarci
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
OPREZ

I muškarci pate od poremećaja prehrane

Poremećaji prehrane kod mladih muškaraca mogu proći nezamijećeno, zbog toga što je uvriježeno vjerovanje da od toga pate samo djevojke

I muškarci imaju anoreksiju
I muškarci imaju anoreksiju (Shutterstock)
Više o

anoreksija

,

muškarci

,

bulimija

,

poremećaj prehrane

Anoreksija je dijagnoza koju liječnici ne postavljaju kod mladih muškaraca, pa se oni niti ne liječe od te i ostalih poremećaja prehrane, iako je čak četvrtina osoba osoba koje imaju poremećaj prehrane muškog spola. 

Prema zaključku znanstvenika u radu objavljenom u časopisu British Medical Journal Open, teret pravodobne dijagnoze je na primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu i Glasgowu su intervjuirali 39 mladih osoba u dobi od 16 do 25 godina o njihovim iskustvima s dijagnostikom, liječenjem i potporom koju dobivaju osobe koje pate od poremećaja prehrane.

Utvrdili su da se kod mladića s poremećajima prehrane takva dijagnoza nije postavila, nisu liječeni i nisu bili obuhvaćeni istraživanjima.

To je dijelom i zbog toga što muškarci ne znaju prepoznati vlastite simptome unatoč tomu što primjerice povraćaju hranu, ne jedu danima ili opsesivno broje kalorije.

"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da muškarci imaju posebne probleme u prepoznavanju vlastitog poremećaja prehrane i zbog toga što se o poremećaju prehrane govori kao o ženskom problemu", kažu voditeljice istraživanja Ulla Raisanen i Kate Hunt.

Poremećaji prehrane uključuju anoreksiju, bulimiju i prejedanje.

Procjenjuje se da je godišnji trošak liječenja poremećaja prehrane u Britaniji dosegnuo 85 milijuna eura.

10.04.2014. 17:13:42
Novi komentar
nužno
nužno