« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OSVAJAČKI POHOD

I Kanada želi utvrditi granice Arktika

Pet zemalja u arktičkom području (Rusija, Norveška, SAD, Kanada i Danska) žele dobiti priliku za iskorištavanje bogatih resursa nafte

I Kanada želi utvrditi granice Arktika
I Kanada želi utvrditi granice Arktika (MWN)
Više o

Arktik

,

Lawrence Cannon

Kanadski ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon istaknuo je u srijedu na konferenciji u Moskvi da je važno utvrditi granice arktičkog područja koje je postalo mjesto suparničkog natjecanja zbog moguće eksploatacije njegovih prirodnih bogatstava.

"Ne bude li jasnoće o pitanju granice, održivost i razvoj mogu doći u pitanje. Zato mislimo da je važno riješiti sve granične prijepore", rekao je Cannon. Po njegovu mišljenju, arktičke zemlje "kao dobri susjedi moraju utvrditi gdje prestaje njihov arktički teritorij i gdje počinje teritorij njihovih susjeda".

Navodno velika prirodna bogatstva na Arktiku koja su danas pristupačnija zbog povlačenja leda, potiču apetite pomorskih zemalja na tom području (Rusija, Norveška, SAD, Kanada i Danska s obzirom na Grenland).

>> Hoće li bitka za Arktik uzrokovati novi hladni rat?

Svaka od tih pet arktičkih zemalja ima zahtjeve koji narušavaju teritorij susjedne zemlje, u regiji koja možda krije zalihe od 90 milijarda barela nafte. U 2008. te su zemlje odlučile da će izbjegavati teritorijalne sukobe i da će svoje gospodarske interese nastojati pomiriti s očuvanjem osjetljive prirode.

U srijedu su ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i norveški premijer Jens Stoltenberg potpisali ugovor o razgraničenju njihove pomorske granice na tom području i tako riješili četrdesetogodišnji prijepor. (hina/metro-portal)

15.09.2010. 20:24:35
Novi komentar
nužno
nužno