« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PROMJENA RAZMIŠLJANJA

30 godina Alternativne Nobelove nagrade

Alternativna Nobelova nagrada pokrenuta je 1980. nakon što je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade odbio nagradu proširiti i na područje ekologije

30 godina Alternativne Nobelove nagrade
30 godina Alternativne Nobelove nagrade (rightlivelihood.org)
Više o

Nobelova nagrada

,

Katarina Kruhonja

,

Vesna Teršelič

,

fermentirano voće

,

Cico Krančar

Svečanim upisivanjem dosadašnjih dobitnika Alternativne Nobelove nagrade u zlatnu knjigu grada Bonna, u tome je gradu u srijedu otvorena konferencija povodom 30 godina dodjele toga priznanja, kojoj nazoče i hrvatske državljanke Vesna Teršelič i Katarina Kruhonja koje su 1998. dobile Alternativnu Nobelovu nagradu.

"Dobitnici naše nagrade svaki su na svoj način pridonijeli promjeni razmišljanja, bilo da je riječ o socijalnim, ekološkim ili političkim pitanjima", rekao je prilikom svečanog otvorenja konferencije Jakob von Uexkuell, švedski filantrop i utemeljitelj Zaklade za ispravno življenje koja dodjeljuje Alternativnu Nobelovu nagradu.

"Vrijeme razgovora i strpljivog čekanja je iza nas. Ono što mora slijediti su djela jer nikad u povijesti naši problemi nisu bili tako očiti kao što su sada", rekao je von Uexkuell otvarajući konferenciju pod nazivom "Promjena smjernica za budućnost".

Na konferenciji, koja traje do nedjelje, osamdesetak dosadašnjih dobitnika Alternativne Nobelove nagrade na mnogobrojnim će radionicama predstaviti svoja rješenja za neka od aktualnih globalnih pitanja iz područja ekologije, sociologije i politike.

Alternativna Nobelova nagrada pokrenuta je 1980. nakon što je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade odbio prijedlog Jakoba von Uexkuella da se Nobelova nagrada proširi i na područje ekologije.

Vesna Teršelič i Katarina Kruhonja Alternativnu Nobelovu nagradu dobile su 1998. za svoje zauzimanje za dugoročno postizanje mira i pomirenja na Balkanu. Obje dobitnice su još aktivne u mirovnim projektima poput Documente ili Recoma. (hina/metro-portal)

15.09.2010. 19:55:56
Novi komentar
nužno
nužno