« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
HMM

I halogenke na crnoj listi Europske komisije?

Europska komisija će, kako javljaju strani mediji, ovog mjeseca odlučivati o budućnosti halogenih žarulja, kakve se masovno koriste u europskim domaćinstvima

LED tehnologija očito ima najjači lobi
LED tehnologija očito ima najjači lobi (Arhiva)
Više o

štedne žarulje

,

LED žarulje

,

halogene žarulje

Halogene žarulje u odnosu na klasične troše tek deset posto manje energije, dok LED žarulje, koje bi ih trebale zamijeniti, troše čak do 90 posto manje energije od klasičnih. Ukratko, od rujna 2016. u trgovinama bi morale postojati samo žarulje energetskog razreda B, dok se i najštedljivije halogenke mogu 'dobaciti' tek do 'C' razreda.

Europska komisija je 2009. godine usvojila strategiju namijenjenu smanjivanju potrošnje energije koja se koristi za rasvjetu (cca 19 posto od ukupne potrošnje energije). U šestoj fazi, koja je trebala stupiti na snagu u rujnu 2016. godine, bilo je predviđeno povlačenje iz prodaje halogenskih žarulja, kako bi se zamijenile sa štedljivijim tehnologijama. 

Prohibicijom trgovanja halogenim žaruljama u EU bi bilo izgubljeno 10.000 radnih mjesta, uglavnom u Njemačkoj. Odgodu do 2018. je podržala i Europska udruga potrošača (BEUC), a Lightning Europe je otišao i korak dalje - oni od EU traže da se odogoda produži sve do 2020. godine, kad bi LED tehnologija, kako očekuju, mogla dostići željenu razinu kvalitete i - niske cijene.

15.04.2015. 10:11:00
Novi komentar
nužno
nužno