« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BEZ DOZVOLE

HUS od USKOK-a traži rasvjetljavanje događaja u Salonitu

Jozo Marić tvrdi da su stečajni sudac i stečajni upravitelj tvrtki Adriatic-blizina nezakonito dodijelili saniranje azbestnog otpada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Paun Paunović/Cropix)
Više o

USKOK

,

DORH

,

Salonit

,

HUS

,

Jozo Marić

,

Jozo Ćaleta

,

Mirko Kozina

,

azbestni otpad

,

Adriatic-blizina

Glavni povjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Jozo Marić na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare pozvao USKOK da se uključi u rasvjetljivanje najnovijih zbivanja u tvrtki Salonit.

Kazao je da su stečajni sudac Jozo Ćaleta i stečajni upravitelj Mirko Kozina nezakonito dodijelili trogirskoj tvrtki Adriatic-blizina saniranje azbestnog otpada iz tvorničkog kruga Salonita u Vranjicu kod Solina, iako ta tvrtka, drži Marić, nema dozvolu za takav posao.

Marić je na konferenciji za novinare predočio dokument koji je potpisao državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša Nikola Ružinski, u kojem se navodi da je Adriatic-blizina d.o.o. "posjedovala dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom, između ostalog za skupljanje i privremeno skladištenje azbestnog otpada, s rokom valjanosti do 21. listopada 2009.".

Marić je kazao kako su na ročištu skupštine vjerovnika tvrtke u stečaju 2. veljače na splitskom trgovačkom sudu dodijelili Adriatic-blizini saniranje azbestnog otpada iz tvorničkog kruga iako ih je HUS upozorio da ta tvrtka nema "valjane papire, dozvole i ateste za uklanjanjea tog otpada".

Marić tvrdi da je Državno odvjetništvo na sastanku 1. veljače, kojem je nazočio i Kozina, upozorilo da trogirska tvrtka nema valjane dokumente za uklanjanje azbesta. Dodao je da je osobno na jučerašnjem sastanku saborskog odbora za zaštitu okoliša upozorio kako Ćaleta i Kozina čine i "kriminal i korupciju" želeći žurno Adriatic-blizinu uvesti u saniranje azbesta iz Salonita.

Prošli je tjedan Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost priopćio kako će pripremne radove za saniranje Mravinačke kave i uklanjanje mikroarmiranih (azbestnih) cementnih cijevi iz tvorničkog kruga obavljati 40 bivših radnika Salonita koji su zdravi i osposobljeni za taj posao te da su se o tome dogovorili direktor toga fonda Vinko Mladineo i povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić.

Marić je danas izvijestio kako je zadarska tvrtka "Odlagalište sirovina" već počela pripreme za sanaciju i dekontaminaciju od tvorničkog azbestnog otpada, ali da bi 40 bivših radnika ostalo bez posla ako se angažira Adriatic-blizina kojoj su sanaciju, kaže, dodijelili Čaleta i Kozina.

Marić je najavio kaznene prijave protiv Ćalete i Kozine, rekavši da se ponašaju "mafijaški" jer žele zaštititi interese bivšega vlasnika Salonita Joze Ćurkovića, koji je u bijegu u BiH i kojeg je DORH optužio da je Salonit oštetio za 100 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 17:47:14
Novi komentar
nužno
nužno