« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
SJAJNO!

Hudertwasserova zgrada bit će zelena

Višenamjenska zgrada koju je projektirao slavni austrijski slikar i arhitekt Hundertwasser konačno je u završnoj fazi, a dovršava se u mjestu Whangarei, oko 160 km sjeverno od Aucklanda.

Ovo je genijalna ideja!
Ovo je genijalna ideja! (Arhiva)
Više o

Novi Zagreb

,

Hundertwasser

,

Whangarei

Građevinu, smatranu kontroverznom jer odražava Hundertwasserov prezir prema ravnim linijama, njezini su dosadašnji vlasnici koristili kao uredske prostore i nije nikada dovršena. Hundertwasser je umro 2000. godine.

Lokalna uprava zgradu je kupila 2004., a 2008. njezini su dužnosnici otputovali u Beč kako bi dobili potporu neprofitne Hundertwasserove zaklade za nastavak izgradnje, ali su 2014. novoizabrani dužnosnici gradnju prekinuli.

No stanovnici Whangareija bili su uporni pa su 2015. organizirali obvezujući referendum koji je rezultirao nadmoćnom pobjedom kada je riječ o nastavku radova na Hundertwasserovu projektu. Izgradnju je nakratko obustavila pandemija covida-19, no zgrada sada postupno dobiva konačne konture.

Heinz Springmann, arhitekt koji je radio na brojnim Hundertwasserovim projektima, angažiran je na dovršenju umjetnikove vizije.

Prva suvremena galerija maorske umjetnosti

U zgradi vrijednoj 19 milijuna američkih dolara nalazit će se galerija s Hundertwasserovim djelima, ali i prva suvremena galerija maorske umjetnosti u državi te trgovina, restoran i višenamjenska dvorana.

Zaklada Hundertwasser distribuirat će umjetnička djela iz svojega muzeja u Beču koji će biti izlagani i na Novom Zelandu, rekao je glasnogovornik Richard Smart.

"Ovo je omogućeno samo zahvaljujući Hundertwasserovoj ljubavi prema Novom Zelandu i autentičnosti projekta." Dio izvorne Hundertwasserove vizije bilo je uključenje maorske galerije u projekt.

"To je poklon ljudima koje je austrijski umjetnik duboko poštovao i s kojima je dijelio holističku povezanost s prirodnim okolišem i njegovim očuvanjem", kazao je Smart.

Pošumljeni krov zgrade, najveći na južnoj hemisferi

Na pošumljenom krovu zgrade, najvećem takvom na južnoj hemisferi, bit će zasađeno oko 200 biljaka, među kojima i jedno od najrjeđih stabala na svijetu - 'Pannantia baylisiana'. Do prošle godine u divljini je raslo samo jedno takvo stablo.

Osobe zadužene za upravljanje projektom nadaju se da će centar postati "wakahuia, kutija s blagom", u kojemu će biti izložena umjetnička djela renomiranih suvremenih maorskih umjetnika i originalna Hundertwasserov djela.

Hundertwasser je postao državljanin Novog Zelanda 1983. godine, od tada nazivajući Northland svojim domom. U obližnjem gradu Kawakawa nalaze se Hundertwasserovi toaleti, posljednja zgrada koju je umjetnik izgradio vlastitim rukama.

Dovršeni umjetnički centar trebao bi se otvoriti u prosincu 2021. godine.

06.10.2020. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno