« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
ASTRONOMIJA

Hubble otkrio novi Plutonov mjesec

Znanstvenike začuđuje kako tako mali svijet može imati tako kompleksnu kolekciju satelita

New Horizons sonda bi trebala proči pokraj Plutona 2015
New Horizons sonda bi trebala proči pokraj Plutona 2015 (NASA)
Više o

NASA

,

teleskop Hubble

,

Hubble

,

Pluton

Teleskob Hubble je otkrio peti mjesec koji kruži oko patuljastog planeta Plutona.

Novi mjesec, vidljiv tek kao mrlja svjetlosti na Hubbleovim slikama, je procjenjen na 10 do 25 km u promjeru i smatra se da je nepravilnog oblika. Zasad je još samo poznat kao P5. Mjesec je otkriven u devet nizova slika koje je slikala Kamera Širokog Polja 3.

Plutonov najveći mjesec, Charon, je otkriven 1978. godine, a još dva, Nix i Hydra, su otkriveni, uz pomoć Hubblea, 2006. Četvrti mjesec, P4, je otkriven 2011, ponovo, na slikama Hubblea.

Znanstvenike začuđuje kako tako mali svijet može imati tako kompleksnu kolekciju satelita. Sudeći po jednoj ideji, svi mjeseci su ostaci sudara između Plutona i nekog drugog velikog ledenog objekta. P5 bi mogao pomoći kod otkrivanja što se točno dogodilo.

New Horizons, NASAina sonda bez posade, je na putu za Pluton i očekuje se da če ga proći 2015. godine. To će biti prvi put da će znanstvenici imati kvalitetne slike ovog planeta jer Hubble teleskop ima problema sa i najvećim detaljima.

Pluton je 1930. otkrio amerikanac Clyde Tombaugh, i sve do 2006. je smatran devetim planetom dok ga nisu demotirali u patuljasti planet. Tu odluku je potaklo otkriće još nekoliko sličnih ledenih objekata u području koje se nalaze iza Neptuna, poznato pod imenom  Kuiperov Pojas.

12.07.2012. 20:14:17
Novi komentar
nužno
nužno