« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SVEČANA AKADEMIJA

Hrvatsko novinarsko društvo proslavilo 100 godina

Pokrovitelj svečanosti, predsjednik Josipović, izjavio je kako je nedopustivo da mediji služe nevidljivim političkim ili kakvim drugim mafijaškim interesima

Luka Bebić, Ivo Josipović i Zdenko Duka
Luka Bebić, Ivo Josipović i Zdenko Duka (Cropix)
Više o

HND

,

mediji

,

Hrvatsko novinarsko društvo

,

proslava

"Vi imate pravo i dužnost vrednovati svakog od nas koji smo na javnoj sceni, kritizirati ga, pisati sve što znate o njemu i dobro i loše i nema nikakve obveze da pišete išta lijepo o bilo kome, ali postoji samo jedna obveza - da se ne iznosi laž", kazao je Josipović, istaknuvši da istinite činjenice moraju biti temelj svakog novinarskog uratka.

Ispričao je pritom da je ovih dana pročitao kako s jednim mračnim mafijašem kupuje Splitsku željezaru i kako sudjeluje u sumnjivim događajima vezanim za jedan od medija i dodao kako se od toga može braniti istinom i kritičnošću prema medijima. Josipović je istaknuo da mora postojati sustav zaštite i odgovornosti samo od laži a ne od vrednovanja. Poručio je da se moraju naći mehanizmi koji će novinarima osigurati slobodu, zajmačiti im profesionalnu i fizičku sigurnost, jer je nedopustivo da novinar bude pretučen a da se nikad ne otkrije tko je to učinio.

Nedopustivo je, kazao je Josipović, da u medije ulazi crni kapital, koji radi pritisak, ugrožava medijske slobode, ali i integritet i moralnu poziciju ljudi koji su objekt pisanja takvih medija. Nedopustivo je da takvi mediji budu kupljeni crnim fondovima, često kako postoje sumnje isisanim iz javnih poduzeća i da služe nevidljivim političkim ili kakvim drugim mafijaškim interesima, nelegitimnim i nelegalnim, rekao je Josipović, koji očekuje da će se to istražiti.

Mediji su ti koji upozoravaju na nezakonitosti, mafijaštvo i neplaćanje poreza. No, upozorio je Josipović, medij koji sam ne plaća porez ili svoje dugove ne može uživati povjerenje i biti rasadništvo slobodnog novinarstva. Istinsko novinarstvo imalo je i u povijesti a ima i danas iznimnu ulogu, istaknuo je Josipović, podsjetivši da su brojni novinari doprinjeli u razotkrivanju niza problema, pa i kriminala i loše politike. Kako jednu od najznačajnijih zadaća HND-a, Josipović vidi u borbi protiv cenzure.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je da smo svjedoci da se novinarska profesija i danas suočava s nizom problema i prepreka u vlastitom radu. "Danas u mirnodopsko vrijeme zgroženi smo prijetnjama, ucjenama, zastrašivanjima pa čak i premlaćivanjima novinara koji istražuju korupciju i organizirani kriminal", kazao je Bebić i dodao kako je žalosno da su mnogi novinari izloženi pritiscima medija u kojima rade te nerijetko i krupnog kapitala. Tim se sužavaju novinarske slobode, ali i slobode hrvatskog društva, rekao je Bebić poručivši da bez slobodnog i neovisnog novinarstva nema ni slobodnog, demokratskog i neovisnog društva.

Tijekom govora predsjednika HND-a Zdenka Duke novinari su ustali u znak protesta protiv cenzure i lošeg stanja u medijima, a na odjeći su imali znak "X" koji simbolizira borbu protiv cenzure. Predsjednik Josipović je rekao da podržava novinare u njihovom protestu. Duka je podsjetio da je skupština HND-a sinoć zaključila da je stanje u hrvatskom novinarstvu i medijima na najnižim granama u novijoj povijesti, posebno zbog gušenja novinarskih sloboda. (hina/metro-portal)

18.12.2010. 17:42:04
Novi komentar
nužno
nužno