« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Gdje je logika?

Hrvatski proizvodi jeftiniji su u BiH

Razlike u cijenama su drastične, u nekim slučajevima i do 50 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

cijene

,

BiH

,

hrvatski proizvodi

,

namirnice

Ako želite šopingirati domaće, ali jeftinije, put pod noge pa pravac u Bosnu i Hercegovinu. Ili uopće u inozemstvo. Ondje slogan Hrvatske gospodarske komore ˝Kupujmo hrvatsko˝ puno primamljivije zvuči jer je ostvarljiviji.

Najnovije analize cijena skupine osnovnih prehrambenih artikala s etiketama najpoznatijih hrvatskih brendova pokazuju da su znatno niže u susjednim državama nego u Hrvatskoj, prenosi Oslobođenje.

Šoping u BiH najbolja je varijanta. Jedna litra ulja Zvijezda u Hrvatskoj košta gotovo 14 kuna, a u BiH za bocu istog ulja treba izdvojiti skoro upola manje, tek 7,50 kuna. Slično je i s mlijekom, jer je cijena litre u BiH 3,80 kuna, a u Hrvatskoj, gdje je ono proizvedeno, čak 5,79 kuna.

Keksi Domaćica ili čokolade Dorina u BiH se mogu nabaviti bitno povoljnije jer koštaju 8,40, odnosno 4,10 kuna, dok su njihove cijene u Hrvatskoj 12,99, odnosno 5,60 kuna. Za Podravkinu Vegetu od 250 grama u hrvatskim dućanima treba izdvojiti 15,99 kuna, dok u susjednoj BiH isto pakiranje ovog poznatog začina košta svega 9 kuna. 

Za Podravkinu Vegetu od 250 grama u hrvatskim dućanima treba izdvojiti 15,99 kuna, dok u susjednoj BiH isto pakiranje ovog poznatog začina košta svega 9 kuna.

Prašak za pranje rublja Faks u Hrvatskoj košta 42 kune, a u BiH za istu količinu treba platiti 10 kuna manje. Cijena Cedevite u BiH je 18, a u Hrvatskoj 24,99 kuna, dok Franckova kava od 20 dag košta 15,99 kuna kod nas, a u BiH 12 kuna.

Od svih cijena 14 prehrambenih artikala koje su uspoređene u 5 zemalja (Hrvatska, Slovenija, BiH, Mađarska i Srbija) najpovoljnije su one bosanskohercegovačke, jedino je spomenuta kava u Sloveniji neznatno jeftinija nego u BiH (za 1 kunu). 

U BiH, prema istim istraživanjima, ako se kupuju proizvodi manje poznatih proizvođača može se spektakularno uštedjeti. Taj spektakl iznosi čak i više od 50 posto računa koji bi platili za istu količinu osnovnih namirnica u nekom od hrvatskih supermarketa. 

Građani u blizini granice već dobro znaju da u susjednoj nam državi mogu kupovati jeftinije, a sve je veći broj onih koji po hranu i druge potrepštine sve češće odlaze u šoping preko granice. Iz Slavonskog Broda i okolice navodno se masovno odlazi u BiH, gdje se za isti novac kupuje dvostruko više, a Slavonci putuju i do srpskih ili mađarskih dućana, dok se iz Istre po tradiciji hita do obližnje Italije.

31.08.2009. 15:57:10
Novi komentar
nužno
nužno