« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
EARTH HOUR

Hrvatski parkovi u Satu za planet Zemlju

Nacionalni parkovi Brijuni, Krka i Lastovo, parkovi prirode Medvednica i Papuk te Pećinski park Grabovača raznim će se aktivnostima ove godine pridružiti WWF-ovoj inicijativi

I nacionalni parkovi u inicijativi WWF-a
I nacionalni parkovi u inicijativi WWF-a (WWF)
Više o

Earth Hour

,

WWF

,

Sat za planet Zemlju

Ovogodišnjem Satu za planet Zemlju, koji se u cijelom svijetu održava u subotu, 29. ožujka s početkom u 20:30 sati, pridružuju se i brojni hrvatski parkovi. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je kroz svoj regionalni projekt Parkovi Dinarskog luka pozvala parkove da se pridruže ovoj inicijativi, a brojni su se parkovi rado odazvali. U Hrvatskoj to su nacionalni parkovi Brijuni, Krka i Lastovo, parkovi prirode Medvednica i Papuk te Pećinski park Grabovača.

Nacionalni park Brijuni sljedeće će subote imati poseban program, ali i cijenu ulaznice u park - samo 25 kuna. Program će početi već u 11.30 sati kada iz Fažane kreće brod za Veliki Brijun. Od podneva kreću redom radionice za djecu raznih uzrasta na temu zašto je važno čuvati prirodu, okoliš i energiju. Slijedit će igra „Potraga za prirodnim blagom", te nova radionica, ovaj put u prirodi. U razdoblju od 20:30 do 21:30 isključit će se sva rasvjetna tijela na Velikom Brijunu.

Nacionalni park Krka u Sat za planet Zemlju se uključuje u sklopu svoje akcije „Znanjem do očuvanja" i brojnih eko radionica koje organiziraju za lokalno stanovništvo svakog petka i subote u ispostavama u Skradinu i Drnišu. U subotu će u Skradinu prirediti radionicu izrade svijećnjaka od starih limenki, a predavači iz eko udruge „Okea" iz Rogoznice pozvat će sve sudionike da svoje svijećnjake iskoriste još iste večeri.

Nacionalni park Lastovo akciji se pridružuje već nekoliko godina gašenjem svjetla i održavanjem radionica na otvorenom s djecom osnovne škole  "Braća Glumac" s otoka Lastova. Ovogodišnji će Sat za planet Zemlju povezati s temom „Očuvanje Tamnog neba Lastova". Znanstvenici su naime ustanovili da je na području Homa, najvišeg vrha Lastova, najtamnije noćno nebo u Europi gdje se zvijezde, planeti i Mliječna staza vide bolje nego na bilo kojem drugom mjestu na najstarijem kontinentu.

Park prirode Medvednica svoj će doprinos ovoj inicijativi, baš kao i lani, dati gašenjem dekorativne rasvjete na Medvedgradu, zaštitnom znaku grada Zagreba. Kako ističu, svjesniji su no ikad kakvu štetu donose klimatske promjene, budući da se Medvednica i dalje oporavlja od posljedica Teodora.

U Parku prirode Papuk održat će se radionice za osnovnoškolce na temu štetnosti klimatskih promjena na staništa. Isti tip radionice pripremaju i u Pećinskom parku Grabovača. Uz predavanje -„Štetnost klimatskih promjena naprimjeru Pećinskog parka Grabovača", a u vijećnici općine Perušić održat će se predavanje „Šumski ekosustavi" (šumarija Perušić).

Uz hrvatske parkove, WWF-ovoj inicijativi su se pridružili i drugi članovi Parkova Dinarskog luka: Park prirode Hutovo blato iz BiH, nacionalni parkovi Đerdap i Tara iz Srbije, crnogorski park Lovćen te makedonski parkovi Mavrovo i Jasen.

U svijetu poznata kao Earth Hour, ova akcija koju WWF organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007. godine u veliki globalni pokret u kojemu je prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 154 zemalja svijeta. Hrvatska se ove godine pridružuje gašenjem rasvjete u 50 gradova, a glavna će se proslava održati ispred Zagrebačke katedrale.

Sat za planet Zemlju 2014. održat će se od 20:30 do 21:30 u subotu, 29. ožujka

26.03.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno