« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Hrvatski nogometaši zadivili svijet

ESM izbor: Vijest 2007. je neodlazak Engleske na Euro ‘08, utakmica godine Engleska - Hrvatska, gol Petrića treći najljepši...

Fotografija vijesti
Više o

nogometna reprezentacija

Nogometna vijest koja je najsnažnije odjeknula u prošloj godini bio je neodlazak engleske reprezentacije na Europsko prvenstvo u Austriju i Švicarsku, što je ujedno i drugo najveće iznenađenje godine u svijetu nogometa. Druga najbolja utakmica u 2007. godini odigrana je između Engleske i Hrvatske, treći najljepši pogodak bio je onaj našega Mladena Petrića na Wembleyju, a dodajmo i kako je Luka Modrić svrstan u društvo najvećih nadolazećih zvijezda. Naime, to je ishod ankete koju je među svojim dopisnicima proveo ESM, udruženje najznačajnijih europskih sportskih listova poput World Soccera, Gazzette dello Sport, Don Balona i A Bole, koji su izdali i posebno izdanje ‘Najbolje od nogometa u 2007. godini’. Junak godine je Brazilac Kaka, no kada je riječ o kolektivu, onda je Hrvatska s četiri nominacije ipak daleko najprisutnija.

Čak 45 posto anketiranih za vijest godine odabrali su eliminaciju Engleske u režiji hrvatskih nogometaša, dok je drugo mjesto u toj kategoriji sa 30 posto naklonosti zauzeo odlazak Josea Mourinha iz Chelseaja, a na trećoj poziciji sa 20 posto glasova našao se Irak kao osvajač azijskog prvenstva. Međutim, veličanstvena partija Hrvatske na Wembleyju nije bila samo najsnažnija vijest,  već i druga najbolja utakmica te drugo najveće iznenađenje godine. Za najzanimljiviji okršaj izabran je španjolski finale između Seville i Espanyola koji je odnio 35 posto glasova, dok je hrvatskoj lekciji Englezima pripalo samo 5 posto manje.

Zaboravili na ‘Comeback’ Ivana Klasnića
Smrt braniča Seville i španjolskog reprezentativca Antonija Puerte, po anketi ESM-a bila je događaj koji je u 2007. godini najviše pogodio svijet nogometa (90% glasova), dok je ‘fair-play’ potez pripao momčadi Leicestera (75%), iza kojeg slijedi utakmica Izraela i Rusije (15%). Nažalost, u anketi nije adekvatno prepoznat povratak Ivana Klasnića, koji je u rubrici ‘osoba godine’ dobio svega tri posto naklonosti.

Na trećem mjestu se našao ‘el clasico’ s Nou Campa između Barcelone i Real Madrida uz hat-trick Messija, koji je pak slavio u rubrici ‘najljepši pogodak’ slalom-izvedbom protiv Getafea u Kupu Kralja, za koju je dobio čak 70 posto glasova. Pogodak ‘milaniste’ Kake Manchester Unitedu u Ligi prvaka osvojio je ‘srebro’ (10%), dok je ‘bronca’ pripala Mladenu Petriću za povijesni pogodak na Wembleyju (7%). Najveće iznenađenje godine u svijetu nogometa, prema spomenutoj anketi bilo je Lanusovo osvajanje argentinskog prvenstva (33%), a svega tri posto manje pripalo je Hrvatskoj koja se pobrinula da Englezi gledaju Euro 2008. pred tv-ekranima.

Luka Modrić je, pak, uz Bojana Krkića (Barcelona), Ryana Babela (Liverpool) i Alexandrea Patu (Milan) dobio najviše pažnje u rubrici nadolazećih zvijezda. O hrvatskom reprezentativcu piše kako igrom najviše podsjeća na Deca, karakterno na Franka Lamparda, a proslavljanjem pogodaka na legendarnog Meksikanca Huga Sancheza. Kažu i da je za Lukom, iako je još uvijek vezan za zagrebačke ‘modre’,  ‘poludjela Barcelona, ali i pola engleske lige’.

Kako i neće kada je svijet ‘poludio’ za hrvatskom nogometnom reprezentacijom!

Piše: Danijel Bračun
21.01.2008. 00:45:48
Novi komentar
nužno
nužno