« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ŠTETNI SILIKONI

Hrvatski liječnici: Ako ste povećali grudi u inozemstvu obavezno dođite na kontrolu

"Pacijentice kojima su implantati za dojku ugrađeni u inozemstvui ili su oni protuzakonito ugrađeni u Hrvatskoj, preporučamo da se jave na kontrolu licenciranim plastičnim kirurzima", rečeno je

Fotografija vijesti
Više o

Hrvatska

,

operacija grudi

,

silikoni

,

pregledi

,

PIP

,

ROFIL Medical

Hrvatsku društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju priopćilo je danas kako implantati za dojke proizvođača PIP i ROFIL Medical, za koje je utvrđeno da mogu biti opasni po zdravlje žana, u Hrvatskoj nikada nisu legalno ugrađivani jer nemaju registraciju Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, no pacijenticama koje su operirane u inozemstvu te sumnjaju da su im je ugrađen neki od spornih implantata savjetuju da se jave na kontrolu kod licenciranih plastičnih kirurga u Hrvatskoj, javlja Hina.

"Pacijentice kojima su implantati za dojku ugrađeni u inozemstvu a sumnjaju da se radi o PIP ili PROFIL Medical implantatima za dojku, ili su oni eventualno protuzakonito ugrađeni u Hrvatskoj, preporučamo da se jave na kontrolu licenciranim plastičnim kirurzima što je prije moguće", preporuka je tog stručnog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

Društvo također preporuča da se pacijentice za operaciju ugradnje implantata za dojku i ubuduće koriste isključivo uslugama licenciranih plastičnih kirurga jer im to jamči ugradnju uredno registriranih implantata za dojku na stručan način. Ujedno upozoravaju da je svako korištenje implantata za dojku bez registracije Agencije za lijekove i medicinske proizvode protuzakonito.

Međunarodna udruga plastičnih kirurga ISAPS, čiji je član i Hrvatsko društvo za plastičnu kiruriju, podržava francusku preporuku da pacijentice s implantatima za dojku provjere kod svojih operatera i bolnica jesu li njihove implantate proizvele francuska tvrtka PIP i ili nizozemska ROFIL Medical jer čak i bez kliničkih znakova puknuća, ti implantati trebaju biti odstranjeni ili zamijenjeni kako bi se izbjegli daljnji zdravstveni rizici za ženu.

U nedavno provedenoj studiji, povezanost PIP implantata za dojku i mogućeg karcionoma nije zapažena. No stručnjaci ističu kako se mogu pojaviti druge medicinske komplikacije kao posljedica puknutog implantata. Žene, čiji implantati za dojku nisu proizvedeni od strane ove dvije tvrtke, nisu pogođene i mogu se osjećati sigurnima, kaže se u priopćenju.

14.01.2012. 14:32:11
Novi komentar
nužno
nužno