« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PUKANIĆEVO UBOJSTVO

Hrvatska zatražila izručenje Bojana Gudurića

Gudurić je pristao na izručenje Hrvatskoj jer, kako kaže njegov odvjetnik, smatra da je nevin i da će mu hrvatsko pravosuđe suditi pravedno

Bojan Gudurić, jedan od osumnjičenih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića
Bojan Gudurić, jedan od osumnjičenih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića (Interpol)
Više o

Ivo Pukanić

,

izručenje

,

Bojan Gudurić

,

Ministarstvo pravosuđa

,

Slavko Ašćerić

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa uputilo je danas ministarstvu pravde BiH molbu za izručenje Bojana Gudurića, optužena za ubojstvo novinara Ive Pukanića, koji se sinoć predao u Banjoj Luci.

Molba za izručenje popraćena je svom potrebnom dokumentacijom po odredbama Europske konvencije o izručenju, priopćili su iz ministarstva.

Pritom objašnjavaju da, ako još neka država podnese zahtjev za izručenje, treba u skladu s međunarodnim pravom i domaćim propisima odlučiti komu izručiti Gudurića, uzimajući u obzir sve okolnosti, a naročito težinu i mjesto počinjenja kaznenih djela, vrijeme dostave zahtjeva, državljanstvo osobe koja se traži te mogućnosti daljnjeg izručenja drugoj zemlji.

Gudurić, za kojim je hrvatsko pravosuđe raspisalo tjeralicu u studenom 2008., jedan je od šestorice optuženih za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji koja je ubila novinara i suvlasnika tjednika "Nacional" Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića u listopadu 2009. Njima sutra na zagrebačkom županijskom sudu počinje suđenje.

Za Gudurićem je tjeralicu raspisalo i srbijansko pravosuđe, pred kojim je zbog više razbojstava pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora. No, on je danas u tzv. ekstradicijskom postupku pred sudom BiH pristao na izručenje Hrvatskoj jer, kako je objasnio odvjetnik Slavko Ašćerić koji ga je zastupao u Sarajevu, smatra da je nevin te da će mu hrvatski sud pravedno suditi. Odvjetnik očekuje da će pravosudne vlasti u BiH odobriti izručenje te da bi konačna odluka o tome mogla biti donesena u idućih tjedan dana. (hina/metro-portal)

02.02.2010. 18:17:26
Novi komentar
nužno
nužno