« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
KUPUJMO HRVATSKO

Hrvatska uvezla hrane za 1,3 milijarde $

Najviše se uvozi iz Italije, Njemačke i Brazila, a izvoz je istovremeno više od upola manji.

U Voćkovu brodu teško da je sve hrvatski proizvod.
U Voćkovu brodu teško da je sve hrvatski proizvod. (Ivo Ravlić, CROPIX)
Više o

uvoz hrane

,

voće i povrće

,

prehrambeni proizvodi

U prvoj polovici ove godine u Hrvatsku je uvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 1,3 milijarde američkih dolara, dok je istodobno izvoz tih proizvoda bio više nego upola manji i iznosio je 629 milijuna dolara, podaci su Državnog zavoda za statistiku koje je obradio Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Prema tim podacima, vrijednost uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prvom je polugodištu ove godine povećana za 36,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je istodobno izvoz rastao po stopi od 17,4 posto.

Najviše uvozimo već gotove proizvode 

Podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih i prehramebnih proizvoda što ih je obradio HGK-ov Sektor za poljoprivredu pokazuju da je vrijednosno najveći uvoz raznih proizvoda za hranu u iznosu od 107 milijuna dolara, a slijede voće i agrumi sa 105 milijuna dolara što je vrijednost uvoza 92 tisuće tona voća i agruma.

Skoro sto milijuna dolara bio je vrijedan polugodišnji uvoz proizvoda na bazi žitarica i škroba (99 milijuna dolara) i hrane pripremljene za životinje (93 milijuna dolara).

Za više od 80 milijuna, točnije 84 milijuna dolara, u prvom je polugodištu uvezeno mesa i klaoničkih proizvoda, a količinski je uvezeno 27 tisuća tona mesa i klaoničkih proizvoda.

Uvoz živih životinja iznosio je 20 tisuća tona, a vrijednost tog uvoza dosegnula je 72 milijuna dolara, dok je u vrijednosti 27 milijuna dolara, a količinski 6 tisuća tona, u prvom polugodištu uvezeno prerađevina od mesa.

U Hrvatsku je u prvih šest mjeseci, prema podacima koje je obradio Sektor za poljoprivredu HGK, uvezeno i 77 tisuća tona povrća, korijenja i gomolja za jelo u vrijednosti 71 milijun dolara, kao i 38 tisuća tona proizvoda od voća i povrća u vrijednosti 69 milijuna dolara.

Šećera i proizvoda od šećera u prvom je polugodištu uvezeno za 75 milijuna dolara ili količinski 139 tisuća tona, dok je uvoz 29 tisuća tona mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i meda bio vrijedan 60 milijuna dolara, a uvezeno je i 120 tisuća tona žitarica u vrijednosti 56 milijuna dolara.

Izvozimo šećer i alkohol 

Kao i u uvozu u prvom je polugodištu najviše izvezeno raznih proizvoda za hranu, u vrijednosti od 92 milijuna dolara, a slijedi šećer i proizvodi od šećera sa 89 milijuna dolara i izvezenih 105 tisuća tona.

Izvoz pića, alkohola i octa iznosio je 64 milijuna dolara, dok je duhana i prerađenih nadomjestaka duhana izvezeno za 58 milijuna dolara.

Proizvoda na bazi žitarica i škroba u prvom je polugodištu izvezeno za 45 milijuna dolara, riba, ljuskara, mekušaca i ostalih beskralježnjaka za 44 milijuna dolara, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i meda za 35 milijuna dolara, a ista je vrijednost i izvezenih prerađevina od mesa.

Glavna izvozna odredišta Hrvatske su Bosna i Hercegovina u koju je u prvom polugodištu izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 216 milijuna dolara, što je 25,1 posto više nego u prvih šest mjeseci lani.

Slijedi Slovenija u koju je izvezeno robe za 56 milijuna dolara ili 28,9 posto više, Italija u koju je izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 53 milijuna dolara (34 posto manje) te Srbija u koju je izvoz povećan 41,4 posto i iznosi 46 milijuna dolara.

Najviše hrane uvezeno iz Italije 

Najviše hrane istodobno se uvozi iz Italije (za 147 milijuna dolara), Njemačke (141 milijun dolara), Brazila (120 milijuna dolara) i Mađarske (113 milijun dolara).

Pritom je uvoz iz Italije povećan u odnosu na prvo polugodište lani za 35,2 posto, iz Njemačke za 45,8 posto, iz Brazila za 36,3 posto, a za čak 83,5 posto povećan je uvoz iz Mađarske. (HINA)

26.08.2008. 10:39:27
Novi komentar
nužno
nužno