« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
EHH ...

Hrvatska utjecaja - nema, za razliku od Srbije

Naši političari busaju se u prsa i raspravljaju o '41. i '91., a Srbi rade kao i uvijek u međunarodnim odnosima, pa ne čudi da je Srbija, iako nije u EU, bitno utjecajnija od Hrvatske

Kao da nas niti nema ...
Kao da nas niti nema ... (Wikipedia)
Više o

Srbija

,

Hrvatska

,

Europa

,

utjecaj

Hrvatska je na listi utjecajnih zemalja Europe, po običaju, smještena vrlo nisko, toliko nisko da je srpsko 19. mjesto teška znanstvena fantastika za nas - mi smo tek 30., odmah ispred Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Prevedeno na jednostavniji jezik - ma što guslali naši političari, bez obzira bio to Karamarko, Kolinda ili Lepi Zoka, mi smo šupak Europe jer su nas prestigle i zemlje koje nisu ušle u famoznu Europsku zajednicu.

Ako mislite da je izraz pretjeran, varate se - Srbe oduvijek proglašavamo mitomanima, no kruti podaci govore da se mitomanijom bavimo isključivo mi na području bivše Jugoslavije, svi ostali su odavno shvatili da su '41. i '91. prošle i otišle u povijest. Nama nisu, očito.

Prema istraživanju Power Matrix, Njemačka je zauzela prvo mjesto na ljestvici najutjecajnijih europskih država. Naime, europsko izdanje portala Politico objavilo je rezultate istraživanja najutjecajnijih osoba i država u Europi.

Lista najutjecajnijih država Europe nastala je usporedbama utjecaja lidera država te diplomata u EU, stabilnosti vlada, jasne strategije država te njihove "sirove snage".

Jedan od ključnih faktora za odabir najutjecajnije države u Europi je rastući utjecaj lidera zemalja s popisa, kao i uloga veleposlanika koji pripremaju susrete i vode politiku diplomacije, navodi portal Politico.

Tako je primjerice srpski premijer Aleksandar Vučić dobio dobre ocjene, uz obrazloženje kako je on "osoba s kojom Europska unija može rješavati probleme". Srbija je tako bolje rangirana od brojnih članica Europske unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumunjsku

April 28, 2016
29.04.2016. 10:55:00
Novi komentar
nužno
nužno