objavljeno 29.04.2016. 10:55:00
EHH ...

Hrvatska utjecaja - nema, za razliku od Srbije

Naši političari busaju se u prsa i raspravljaju o '41. i '91., a Srbi rade kao i uvijek u međunarodnim odnosima, pa ne čudi da je Srbija, iako nije u EU, bitno utjecajnija od Hrvatske

Kao da nas niti nema ...
Kao da nas niti nema ... (Wikipedia)

Hrvatska je na listi utjecajnih zemalja Europe, po običaju, smještena vrlo nisko, toliko nisko da je srpsko 19. mjesto teška znanstvena fantastika za nas - mi smo tek 30., odmah ispred Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Prevedeno na jednostavniji jezik - ma što guslali naši političari, bez obzira bio to Karamarko, Kolinda ili Lepi Zoka, mi smo šupak Europe jer su nas prestigle i zemlje koje nisu ušle u famoznu Europsku zajednicu.

Ako mislite da je izraz pretjeran, varate se - Srbe oduvijek proglašavamo mitomanima, no kruti podaci govore da se mitomanijom bavimo isključivo mi na području bivše Jugoslavije, svi ostali su odavno shvatili da su '41. i '91. prošle i otišle u povijest. Nama nisu, očito.

Prema istraživanju Power Matrix, Njemačka je zauzela prvo mjesto na ljestvici najutjecajnijih europskih država. Naime, europsko izdanje portala Politico objavilo je rezultate istraživanja najutjecajnijih osoba i država u Europi.

Lista najutjecajnijih država Europe nastala je usporedbama utjecaja lidera država te diplomata u EU, stabilnosti vlada, jasne strategije država te njihove "sirove snage".

Jedan od ključnih faktora za odabir najutjecajnije države u Europi je rastući utjecaj lidera zemalja s popisa, kao i uloga veleposlanika koji pripremaju susrete i vode politiku diplomacije, navodi portal Politico.

Tako je primjerice srpski premijer Aleksandar Vučić dobio dobre ocjene, uz obrazloženje kako je on "osoba s kojom Europska unija može rješavati probleme". Srbija je tako bolje rangirana od brojnih članica Europske unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumunjsku

April 28, 2016
29.04.2016. 10:55:00
http://m.metro-portal.hr/hrvatska-utjecaja-nema-za-razliku-od-srbije/97851/