« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
OKRUGLI STOL

Hrvatska troši više energije po jedinici BDP-a od zemalja EU

Hrvatska kao i većina zemalja EU-a neće do 2020. godine postići smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Hrvatska

,

EU

,

energija

,

Europska unija

U Hrvatskoj se troši 12 posto više energije po jedinici BDP-a od prosjeka zemalja EU27, što pokazuje kako ima puno prostora za uštede i jačanje energetske učinkovitosti.

Rekao je to savjetnik za energetsku učinkovitost u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Đorđe Balabušić na današnjem okruglom stolu pod nazivom "Decentralizirano energetsko planiranje, obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, učešće građana i održivi razvoj" u organizaciji Društva za oblikovanje održivog razvoja i zaklade Heinrich Boll Hrvatska.

Energetska učinkovitost jedan je od prioriteta u strateškim energetskim dokumentima Hrvatske, kao što je to i u Europskoj uniji. Unatoč tome, Hrvatska kao i većina zemalja EU-a neće do 2020. godine postići ciljeve politike "tri puta 20", to jest smanjenja emisije stakleničkih plinova za 20 posto te povećanja udjela obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za isti taj postotak, kaže Balabušić.

Po njegovim riječima, Hrvatska provodi programe energetske učinkovitosti, a temelj je Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, za koji treba donijeti još četiri pravilnika, što se planira učiniti do ljeta. Hrvatskoj bi, smatra Balabušić, dobro došla središnja energetska agencija koja će koordinirati rad lokalnih i regionalnih, no u krizno vrijeme država nije sklona otvaranju novih agencija, dodaje.

Projekti energetske učinkovitosti smanjuju troškove za središnji i lokalne proračune, pridonose očuvanju prirode i donose poslovne mogućnosti, smatra Ana-Maria Boromisa iz Instituta za međunarodne odnose. U Hrvatskoj, međutim, kaže ona, nedostaje sredstava za inicijalne investicije premda praksa pokazuje kratak rok njihova povrata. Nedostaju i iskustva i inženjerskih znanja, kaže Boromisa. Na okruglom stolu teme su i energetski održive zajednice te sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama. (hina/metro-portal)


29.03.2010. 15:12:00
Novi komentar
nužno
nužno