« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
DAN POBJEDE

Hrvatska sutra slavi 15. obljetnicu Oluje

Prije 15 godina u akciji Oluja oslobođen je najveći dio okupiranoga hrvatskog teritorija i stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju Podunavlja

oluja knin
oluja knin (Wikipedia)
Više o

Domovinski rat

,

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

,

Oluja 1995.

,

oslobođenje Knina

,

tamna tvar

Hrvatska u četvrtak, 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja, u sjećanje na vojno-redarstvenu akciju Oluja, u kojoj je prije 15 godina oslobođen najveći dio okupiranoga hrvatskog teritorija.

Nakon petogodišnje srpske okupacije, oslobođanje Knina je izazvalo oduševljenje diljem Hrvatske, budući da je taj grad bio središte i simbol srpske pobune koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrba, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA.

Za Hrvatsku politički i gospodarski neodrživo stanje promijenila je Oluja, koja je počela u petak, 4. kolovoza 1995. u pet sati ujutro. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja.

>> Josipović: Oluja je bila legitimna akcija

Središnja svečanost Dana pobjede i ove će se godine održati u Kninu, pod sloganom "Svi zajedno", u organizaciji ministarstava obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, unutarnjih poslova te obrane.

U svečanosti će sudjelovati predsjednici države, vlade i Sabora Ivo Josipović, Jadranka Kosor i Luka Bebić, koji će s predstavnicima braniteljskih udruga ujutro položiti vijence i zapaliti svijeće na gradskom groblju u Kninu. Državni vrh potom će nazočiti ceremoniji podizanja državnog stijega na kninskoj tvrđavi, a stijeg će ove godine, uz aktivne vojnike i policajce, podići i skupina od 30 ratnih veterana.

Svečanost će se nastaviti mimohodom branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata te postrojavanjem svečanih postrojbi MORH-a, MUP-a i razvojačenih branitelja na gradskom stadionu.

U crkvi Gospe Velikog hrvatskog zavjeta služit će se misa. (hina/metro-portal)

04.08.2010. 09:03:11
Novi komentar
nužno
nužno