« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
11 NOVIH ZEMALJA

Hrvatska na popisu zemalja za privremeno ili sezonsko zapošljavanje u SAD-u

Američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, uvrstila je Hrvatsku među zemlje koje su ušle u program izdavanja neuseljeničkih viza H-2A i H-2B

Janet Napolitano
Janet Napolitano (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hrvatska

,

popis

,

privremeno zapošljavanje

Programi H-2A i H-2B omogućuju poslodavcima u SAD-u da dovedu strane državljane u SAD za popunu privremenih ili sezonskih poslova za koje američki radnici nisu dostupni, navodi se u odluci Ministarstva domovinske sigurnosti.

Na popisu 11 novih zemalja, objavljenom u ponedjeljak u američkom Federalnom registru, su Hrvatska, Ekvador, Etiopija, Irska, Litva, Nizozemska, Nikaragva, Norveška, Srbija, Slovačka i Urugvaj. One su dodane skupini od 28 zemalja, koje već sudjeluju u tim programima.

Prvi popis zemalja sudionica programa H-2A i H-2B viza, objavljenom u prosincu 2008., prestao je vrijediti 18. siječnja. Nakon savjetovanja s državnom tajnicom Hillary Clinton, ministrica Napolitano utvrdila je da 11 novoodređenih zemalja ispunjavaju mjerila potrebna za sudjelovanje u programima H-2A i H-2B viza, istaknulo je ministarstvo domovinske sigurnosti.

U posebnim slučajevima, Ministarstvo domovinske sigurnosti može dopustiti radniku iz zemlje koja nije na popisu sudionica, da dobije pravo sudjelovanja u programu H-2A ili H-2B, ako je to u interesu SAD-a. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 00:32:27
Novi komentar
nužno
nužno