« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
SJAJNO!

Hrvatska može zabraniti korištenje GMO-a

Europska komisija predložila je da se državama članicama omogući da ograniče ili zabrane korištenje genetski modificiranih organizama u hrani ili hrani za životinje iz uvoza nakon što su oni odobreni na europskoj razini

Hoćemo li biti dovoljno pametni?
Hoćemo li biti dovoljno pametni? (Shutterstock)
Više o

Europska komisija

,

GMO

,

zabrana GMO

Reforma ne mijenja postojeći postupak odobravanja GM kultura po kojem Komisija mora dopustiti uvoz ili uzgoj GM kultura koje su dobile odobrenje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) ako se kvalificirana većina država članica tome ne protivi. No Bruxelles želi omogućiti pojedinačnim državama članicama da zabrane korištenje genetski modificiranih organizama u hrani ili hrani za životinje ako za to imaju 'legitimne razloge', iako su oni odobreni na europskoj razini. Slična pravila nedavno su uvedena za uzgoj GM kultura u EU.

Predstavljajući prijedlog izmjene uredbe o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje, europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager istaknula je u srijedu da će članice koje žele primijeniti to 'izuzeće' na svojem tržištu 'morati biti oprezne'. 'Morat će dokazati da su njihove mjere izuzeća motivirane uvjerljivim razlozima od javnog interesa i da su u skladu s pravilima unutarnjeg tržišta, europskim institucionalnim okvirom i međunarodnim obvezama', kazala je.

Države članice ne mogu jednostavno zatvoriti svoje granice za GM proizvode jer EU ima zajedničko tržište. Članice će biti odgovorne za provedbu nacionalnih zabrana, ali "ne smiju kočiti slobodu kretanja u EU", kazao je jedan dužnosnik Komisije, objašnjavajući da je u pitanju korištenje, a ne kretanje ili tranzit takve robe, prenosi EUobserver.

Dužnosnik je priznao da će provedba zabrana u praksi biti 'izazov'. Neke članice već su izrazile nezadovoljstvo prijedlogom. 'Nikako nećemo moći zaštititi svoju zemlju od GMO-a a da ne prekršimo temeljna pravila EU-a', rekao je jedan poljski diplomat za EUobserver. 'Prijedlog stavlja sav teret odluke na države članice, ali ne daje nam alate za provedbu a da pritom ne prekršimo pravila unutarnjeg tržišta. Logika je u redu, ali manjkaju alati.'

Drugo otvoreno pitanje je koji će razlozi biti prihvatljivi za zabranu. Komisija kaže da se neće smjeti navoditi obrazloženja koja su protivna procjeni rizika za zdravlje ljudi i životinja i okoliš koju provodi Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). U slučaju novih dokaza da proizvod može sadržavati ozbiljan rizik za zdravlje i okoliš, pravni okvir EU-a već sadržava odredbe kojima se državama članicama omogućuje da zabrane genetski modificiranu hranu i hranu za životinje dok EU ne preispita situaciju.

Ako se modificirana hrana i hrana za životinje već koristi u trenutku kada država članica donese mjeru izuzeća, prijedlogom se predviđa da se osigura primjereno razdoblje tijekom kojeg će se iscrpiti zalihe tog proizvoda. Isto tako, mjere se ne bi trebale odnositi na proizvode sa slučajnom prisutnošću genetski modificiranih organizama odobrenih na razini EU-a koji su ispod zakonskog praga za označavanje.

Na pitanje da navede 'konkretne primjere' prihvatljivih razloga, europski dužnosnik je kazao: 'Neki bi mogli biti socioekonomski utjecaj, ciljevi poljoprivredne politike, javna politika.'

U EU je nedavno stupila na snagu direktiva kojom se državama članicama daju slična prava da ograniče ili zabrane uzgoj GM kultura na svojem teritoriju. To još nije učinila nijedna članica.

24.04.2015. 09:35:00
Novi komentar
nužno
nužno