« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SVJETSKA BANKA

Hrvatska dobila zajam za učinkovitije pravosuđe

Rezultat projekta trebalo bi biti smanjenje zaostataka u ciljanim sudovima i tužiteljstvima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Svjetska banka

,

reorganizacija pravosuđa

,

reforma pravosuđa

,

hrvatsko pravosuđe

,

zajam

,

Amit Mukherjee

Svjetska banka u utorak je Hrvatskoj odobrila zajam od 26 milijuna eura, namijenjen daljnjem poboljšanju učinkovitosti njezinog pravosuđa, što je nužan proces za uspješan put Hrvatske prema Europskoj uniji, priopćeno je iz sjedišta banke u Washingtonu.

"Projekt potpore sektoru pravosuđa" pomagat će u provedbi ključnih zakonodavnih reformi usmjerenih modernizaciji i nadogradnji kapaciteta tri ključna elementa hrvatskoga pravosuđa - sudova, tužiteljstava i Ministarstva pravosuđa.

"Pravosudni sustav koji dobro radi, preduvjet je za moderno, cvatuće društvo u kojem se građani i tvrtke u cijelosti oslanjaju na učinkovitost, transparentnost, neovisnost i profesionalizam komponenti pravosudnog sektora kao što su sudovi i tužiteljstva", izjavio je Amit Mukherjee čelnik radne skupine za projekt.

"Drago nam je što će ovaj projekt značajno pridonijeti učinkovitosti hrvatskog pravosudnog sustava, i pomoći Hrvatskoj da se uskladi sa sustavom zemalja članica EU, te time olakšati proces hrvatskog pristupanja Uniji", istakao je Mukherjee u priopćenju.

Projektne aktivnosti pridonijet će poboljšanju učinkovitosti sudskog sustava kroz konsolidaciju sudske mreže u Splitu, Karlovcu i Puli, uz modernizaciju operativnih informacijskih sustava sudova i jačanje prakse vođenja predmeta.

Državno odvjetništvo također će biti ojačano s ciljem ubrzanja njegovih procesa, kroz ulaganja u infrastrukturu, modernizaciju operativnih informacijskih sustava te institucionalno jačanje. Projektom će se dodatno ojačati i funkcije upravljanja u ministarstvu pravosuđa, navodi Svjetska banka.

Rezultat projekta trebalo bi biti smanjenje zaostataka u ciljanim sudovima i tužiteljstvima. Pored toga, vrijeme obrade u ciljanim sudovima će se smanjiti za ključne faze sudskog procesa koje trenutno bilježe duge odgode, kao što su servis obavijesti strankama, vrijeme između prvog i završnog ročišta i svjedočenja vještaka.

"Projekt potpore sektoru pravosuđa", četvrti je u nizu koji financira Svjetska banka kako bi pomogla hrvatskim vlastima poboljšati ukupnu učinkovitost pravosudnog sustava.

Od pridruživanja Hrvatske 1993., Svjetska banka je financirala 43 projekta u iznosu od oko tri milijarde dolara i odobrila 52 darovnice u ukupnoj vrijednosti od 70 milijuna dolara. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 07:22:47
Novi komentar
nužno
nužno