« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ĐURĐA ADLEŠIČ:

Hrvatska će pod minama biti još devet godina

Ukupno u Hrvatskoj treba razminirati 887 četvornih kilometara, a za ovu godinu u razminiranje je planirano uložiti 267 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Đurđa Adlešič

,

razminiranje

,

mine

Potpredsjednica vlade Đurđa Adlešič izjavila je danas u Osijeku kako će Osječko-baranjska županija ove godine imati prioritet u razminiranju, ali da će Hrvatska biti pod minama još barem devet godina.

Nakon sastanka o problematici razminiranja Adlešič je kazala da je u toj županiji od mina do sada stradalo 215 osoba, od toga 38 smrtno, a zbog preostalih minski sumnjivih prostora, ta će županija imati prioritet u ulaganjima u razminiranje.

Dodala je kako će se novac za raziminiranje najvećim dijelom osigurati iz državnog proračuna, a budući da su prihodi od donacija smanjeni zbog gospodarske recesije, dodatna sredstva nastojat će se osigurati kontaktima s institucijama Europske unije te Svjetskom bankom.

Župan Vladimir Šišljagić napomenuo je kako je ove godine u županiji predviđeno razminirati sedam četvornih kilometara, za što će biti osigurano 50 milijuna kuna.

Ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) Oto Jungwirth rekao je kako su u toj županiji minski sumnjiva još 162 četvorna kilometra, a prošle je godine razminirano nešto više od 10 četvornih kilometara.

Po podatcima HCR-a najveći projekti razminiranja u ovoj županiji u 2010. bit će naselje Tenja te područje "Darđanske šume". Jedan od projekata bit će i područje uz državnu cestu od Osijeka do graničnog prijelaza Duboševice, uz granicu s Mađarskom, za što će se hrvatska županija i mađarska baranjska županija natjecati za sredstva iz europskog predpristupnog fonda IPA.

Ukupno u Hrvatskoj treba razminirati 887 četvornih kilometara, a za ovu godinu u razminiranje je planirano uložiti 267 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 15:32:12
Novi komentar
nužno
nužno