« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
LEGALNA OTIMAČINA

Civilne udruge za ukidanje Zakona o golfu

TIH, Gong, Zelena akcija i Zelena Istra kažu kako zakon omogućuje određenim golf investitorima otimanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta

(Golf Park Dubrovnik/Cropix)
Više o

Zelena akcija

,

GONG

,

TIH

,

Zelena Istra

,

golf igrališta

,

Transparency International

,

Zakon o golfu

,

građevinsko zemljište

Zelena akcija, Zelena Istra, GONG i Transparency International izvijestili su medije kako su, nakon ponovnog traženja da se ukine Zakon o igralištima za golf, premijerki Jadranki Kosor uputili pismo podrške u nastojanjima da Vlada razmotri izmjenu tog zakona.

U pismu se navodi kako je jedina njegova primjerena izmjena ona koja će se odnositi na uklanjanje zakonske odredbe koja dopušta mogućnost izvlaštenja u svrhu izgradnje golf igrališta, a takvom izmjenom Zakon gubi primarni razlog zbog kojeg je i donesen te bi ga bilo bolje u cijelosti ukinuti.

Naime, mogućnost izvlaštenja koja je trenutno predviđena Zakonom, omogućuje određenim golf investitorima otimanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta privatnih vlasnika i lokalne samouprave te njegovu prenamjenu u građevinsko. Na taj način određeni golf investitori žele ostvariti ekstra profit jer se Zakonom omogućava gradnja na prenamijenjenom zemljištu i mogućnost etažiranja, odnosno pojedinačne prodaje turističkih građevina.

Zelena akcija, Zelena Istra, GONG i Transparency International očekuju da će, ako sporan zakon ne ukine Vlada, to predložiti Ustavni sud, po rješavanju zahtjeva za ocjenom ustavnosti, budući da je, po njihovom mišljenju, taj zakon u cijelom nizu elemenata protuustavan. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 15:37:22
Novi komentar
nužno
nužno