« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana
ZANIMLJIVO

Hrvati se ne voze baš puno...

Hrvati su jedan od europskih naroda koji vozi najmanje kilometara godišnje

A koju vi kilometražu radite godišnje?
A koju vi kilometražu radite godišnje? (Arhiva)

Udaljenost koju automobil prijeđe za godinu dana može ukazivati i na kilometražu koju će prijeći za nekoliko godina. Tvrtka carVertical, specijalizirana za podatke o automobilima, provela je istraživanje u Europi i SAD-u kako bi utvrdila u kojim zemljama vozila prijeđu najviše kilometara godišnje. Mnogi automobili uvezeni u Hrvatsku sa Zapada imaju veliku kilometražu koju nepošteni prodavači mogu umanjiti kako bi lažnim podacima povećali vrijednost vozila.

Automobili u Nizozemskoj prijeđu najviše kilometara godišnje

Među vozilima koje je provjerio carVertical, najveću prosječnu godišnju kilometražu imala su vozila u Nizozemskoj - 29.851 km, a slijede ih automobili iz Španjolske (29.017 km), Danske (27.346 km), Belgije (24.308 km) i Francuske (23.775 km). .

Nakon 3-4 godine automobili iz tih zemalja već će imati oko 100.000 kilometara na brojaču, što bi njihove vlasnike moglo potaknuti da ih prodaju i odaberu novo vozilo.

„Veća kilometraža obično znači da će cijena automobila biti manja, pa vozači često pokušavaju prodati takva vozila prije nego što se njihova vrijednost značajno smanji. Značajan broj automobila s velikom kilometražom, starih nekoliko godina, u Hrvatsku stiže iz Zapadne Europe. Uvoz automobila iz drugih europskih zemalja prilično je jeftin i jednostavan, tako da sama činjenica uvoza ne povećava značajno konačnu cijenu rabljenog automobila", kaže Matas Buzelis, stručnjak za tržište rabljenih automobila u tvrtki carVertical.

U usporedbi sa susjednim zemljama, Hrvati su među onima koji se najmanje voze

Godišnja kilometraža vozila na hrvatskim cestama jedna je od najnižih u Europi - 19.587 km. Vozila u susjednoj Italiji (20.916 km) i Sloveniji (22.509 km) putuju nešto više, a u Mađarskoj nešto manje (19.357 km). U Europi, godišnje najmanje putuju Latvijci sa 17.420 km.

Najmanju kilometražu ipak imaju automobili uvezeni iz SAD-a, samo 16.941 km. Iako je kilometraža američkih automobila najniža među svim zemljama iz istraživanja, većina vozila uvezenih iz SAD-a teško je oštećena. U protivnom, trgovcima automobila ne bi bilo isplativo preprodavati ih.

Unatoč činjenici da automobili u Hrvatskoj godišnje prelaze kraće udaljenosti nego u Zapadnoj Europi, nakon 10 godina kilometraža takvog automobila već može doseći oko 200.000 km.

Automobil s malom kilometražom po niskoj cijeni - zvuči li previše dobro da bi bilo istinito?

Prilikom odabira rabljenog automobila, vozači bi trebali biti izuzetno oprezni kad je riječ o vozilima s malom kilometražom po atraktivnoj cijeni. Nepošteni prodavači često prilagođavaju očitanja brojača kilometara kako bi zaradili više novca.

Vjerojatnost kupnje automobila s izmijenjenom kilometražom znatno se povećava kada se kupuje vozilo uvezeno iz inozemstva. Budući da zemlje ne razmjenjuju podatke o automobilima, prevaranti aktivno iskorištavaju ovu rupu u zakonu. Kao rezultat toga, u Hrvatsku iz inozemstva ulaze mnogi automobili s često više puta krivotvorenom kilometražom.

„Prije sastanka s prodavačem, vozači bi trebali provjeriti povijest automobila i utvrditi je li njegova kilometraža prava. To ne samo da će im uštedjeti puno vremena, već će spriječiti i kasnije razočaranje. Kada kupujete rabljeni automobil, također je potrebno napraviti probnu vožnju i provjeriti automobil u ovlaštenom servisnom centru", objašnjava Buzelis.

24.07.2024. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno