« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
KAO NEKAD

Hrvati masovno u kupovinu lijekova i hrane u BiH

U BiH PDV iznosi samo 17 posto, aza svaku kupovinu iznad 50 eura dobije se povrat poreza

Kontracepcijske pilule jeftinije su i u Sloveniji
Više o

kontracepcijska pilula

,

PDV

,

kupovina preko granice

Kao što se nekad išlo u Sloveniju i Italiju, izgleda da će se ponovno masovno putovati u BiH u kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Da je u Hrvatskoj sve nakrivo nasađeno potvrđuje i podatak da se masovno kupuju i kontracepcijske pilule koje su znatno jeftinije u Bosni i Hercegovini. Ono što još više potvrđuje da je u našoj državi sve preskupo je podatak da su one barem 30 posto jeftinije i u Sloveniji koja je, za razliku od BiH, članica Europske Unije.

Ljekarne i trgovine mješovitom robom u Bosni i Hercegovini uz granicu s Hrvatskom od početka godine otkako je uveden PDV na lijekove te na neke prehrambene proizvode bilježe pojačani priljev kupaca, posebice iz Slavonije i Dalmacije, prenosi u utorak sarajevski "Dnevni avaz".

Kupci iz Hrvatske u BiH su tako u potrazi za jeftinijim lijekovima ali i drugom robom poput hrane i pića.

Pozivajući se na izvore iz Granične policije BiH, "Avaz" navodi kako se samo na graničnom prijelazu Doljani kod Metkovića sada u prosjeku bilježi prelazak po pedesetak automobila s hrvatskim registarskim oznakama više nego je to bio dnevni prosjek prošle godine.

Pojačanu potražnju za lijekovima kupaca iz Hrvatske potvrdili su i u ljekarnama na području Hercegovine što tumače činjenicom da su u BiH oni postali jeftiniji nakon što je Hrvatska od 1. siječnja uvela PDV od pet posto na lijekove koji se ne nalaze na osnovnoj ili dopunskoj listi.

Hrvati u BiH sve više kupuju i hranu s obzirom da je u toj zemlji stopa PDV-a 17 posto a svaka kupnja veća od 100 konvertibilnih maraka (50 eura) jamči i povrat PDV-a.

Među traženijom robom u BiH su i cigarete te pivo kao i higijenske potrepštine.

08.01.2013. 11:27:08
Novi komentar
nužno
nužno