« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
tipično

HRT tvrdi da sapunice promiču ženska prava

U izvješću Programskog vijeća HRT-a govori se o programima koji su tipično muški ili ženski, što ne promiče svijest o ravnopravnosti spolova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

Damir Kajin

,

Gordana Sobol

,

ravnopravnost spolova

,

Đuro Popijač

,

Programsko vijeće HRT-a

,

Željana Kalaš

Saborske zastupnice danas su upozorile da HRT nije dobro shvatio svoju zadaću o promicanju svijesti o ravnopravnosti spolova u svom programu. Naime, u izvješću Programskog vijeća HRT-a govori se o programima koji se bave "tipično muškim i tipično ženskim sadržajima".

Tako, su prema HRT-u, serije E-Ring i Specijalna postrojba čija je radnja smještena u vojno okružje, te kultni vestern Deadwood sadržajem više odgovarali muškoj populaciji.

Programsko vijeće, pak, smatra da su se životom i tipično ženskim problemima bavile telenovele, te serije McLeodove kćeri, Gilmoreice, Sestre, Ružna Betty i Urednica tabloida. Položajem žena-medicinskih sestara u ratu bavila se serija Kineska plaža, a Miss Marple je detektivka-usidjelica.

Takve je ocjene Gordana Sobol (SDP) protumačila kao podršku stereotipima o "muškim i ženskim interesima", a upozorila je i na podzastupljenost žena u vrhu HRT-ove uprave, budući da je među osam direktora koje bira Programsko vijeće samo jedna žena.

Kao jedino što u Izvješću treba pohvaliti navela je preporuku Vijeća HRT-a o provođenju ciljane izobrazbe urednika o promicanju ravnopravnosti spolova u programima nacionalne televizije i radija.

Željana Kalaš (HDZ) neprihvatljivim ocjenjuje stav Vijeća po kojemu se pozitivnim ocjenjuje to što je u 15 mjeseci objavljeno 13 priloga o problematici ravnopravnosti spolova. "Po tome ispada da je pozitivno što se svakih mjesec i pol dana emitira po minuta priloga o ravnopravnosti spolova", kazala je Kalaš.

Smeta ju i to što su u sinoćnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno"na temu predsjedničkih izbora gostovali samo muškarci. "Zar u Hrvatskoj nema žena politologa, političkih analitičarki, pa i političarki? Nemoguće da žene o tome nemaju svoje mišljenje", istaknula je.

HRT je, pak, branio Damir Kajin (IDS), navodeći da žene u toj medijskoj kući, ali ni u društvu nisu ni podzastupljene niti diskriminirane.

"Žene na HRT-u vode uređivačku politiku, žena je predsjednica Vlade, glavna urednica Informativnog programa HTV-a, na čelu je Ustavnog suda, Ureda državne revizije", rekao je.

Kajin je mišljenja da bi država i javnost više interesa trebali posvetiti velikim nepravdama prema određenim kategorijama društva, poput nacionalnih manjina, zaštićenih najmoprimaca, obespravljenih radnika, ocijenivši da pitanje ravnopravnosti spolova ipak "nije od primarnog interesa". Ta je njegova ocjena razljutila SDP-ovce, koju su mu predbacivali potpuno nerazumijevanje raspravne teme.

Predsjednik Vijeća Đuro Popijač naveo je kako Vijeće smatra da je unutar HRT-a zadovoljavajuće stanje ravnopravnosti spolova na uredničkim poslovima, ali da vijeće nije zadovoljno zastupljenošću žena u top-menadžmentu.

Vijeće zadovoljavajućim smatra razinu rodne osjetljivosti u programima HRT-a, no smatra da u emisije češće treba pozivati rodno osvještene stručnjake te u tome educirati urednike i urednice.

02.10.2009. 14:01:23
Novi komentar
nužno
nužno