« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
GLAAD

Hrana koja nas čini još gladnijima

Sigurno ste barem jednom u životu jeli ove namirnice i nikako niste uspjeli zasititi želudac

Izgleda sjajno, ali je prazna i nezdrava
Izgleda sjajno, ali je prazna i nezdrava (Arhiva)
Više o

glad

,

hot dog

,

pomfrit

,

jogurt s okusom

,

bijela tjestenina

Osjećaj gladi je jedan od najneugodnijih, zato ga se trudimo što prije skinuti s dnevnog reda. No, postoje namirnice koje su prava zamka za želudac - ma koliko ih se natrpali, i dalje smo gladni.

Naravno, bilo bi preporučljivo takvu hranu izbjegavati, čak i ako je normalan dio neke dijete, jer će vas vrlo brzo prevariti i natovariti vam dodatne kalorije za vrat.

Krenimo od najvećeg poroka - pomfrita. Nezaobilazan dio svakog junk obroka u raznim fast food restoranima zbog idealne podloge za manipulaciju točkom blaženstva (osjećajem da jedete nešto jaako fino). Ukusan jest, često se gricka i kao samostalan obrok, no, uz tonu ugljikohidrata koja vam ne treba, unutra je puno škroba koji vas neće zasititi, pa onda slijedi umak, kečap .... i evo par stotina kalorija na koje niste računali.

Jogurti s okusom postali su pravi hit, a kad znamo da je jogurt pun kalcija koji održava kosti čvrstima, onda nam dodatni okus dođe kao bonus. No, upravo u tome je zamka, jer ćete kalcija unijeti jako malo, šećera u nevjerojatnim količinama i opet ste tamo gdje ste bili. Kupite običan jogurt i sami dodajte voće, to je prava stvar.

Hot dog je omiljena poslastica na cesti, teško je odoljeti mirisima i vrućem pecivu punom senfa ili kečapa. Naravno, problem je u hrenovki punoj nitrata, natrija i konzervansa. Znači, želudac punite umjetnim sastojcima i on vrlo brzo traži još ... i još.

Bijela tjestenina s raznim umacima je čest gost na stolu, štoviše, u recesiji i gotovo obavezan, ali tijekom obrade uklonjena su korisna vlakna i ostali hranjivi sastojci, a ostali su jednostavni ugljikohidrati koji remete razinu glukoze u krvi i daju još žešći osjećaj gladi.

09.03.2013. 15:17:00
Novi komentar
nužno
nužno