« Film
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Houellebecqov filmski debi dočekan na nož

Mogućnost otoka mogući je promašaj godine

Književni ‘enfant terrible’ doživio je kritike
Književni ‘enfant terrible’ doživio je kritike
Više o

Michel Houellebecq

,

‘Mogućnost otoka’

Proglašavan nihilistom opsjednutim seksom, srednjovječnim ženomrscem i islamofobom s nedostatkom morala, Michel Houellebecq se sada suočava možda s najvećim kritikama za njegov ego - da je dosadan. Kritičari na filmskom festivalu u Locarnu njegov redateljski debi ocijenili su užasnim, pišući kako je film površan, dosadan, i ono najgore, nema previše scena seksa. Maurizio Porro, filmski kritičar lista Corriere della Sera, napisao je kako filmu nedostaje osnovna narativna struktura te kako je nemoguće napraviti poeziju od silne zbunjenosti.

Prošlog vikenda održala se novinarska projekcija Houellebecquova filma ‘Mogućnost otoka’, dok će se u kinima početi prikazivati u rujnu, a kritičari su se ismijavali, dok su neki izašli iz dvorane i prije završetka.

- O Houellebecqu se u književnim krugovima naveliko priča, ali filmski kritičari će ga razapeti - rekla je kritičarka Brigitte Baudin iz Le Figara.

Kritičari su film ocijenili užasnim, pišući kako je film površan, dosadan, i ono najgore, nema previše scena seksa.

Jedan od razloga za loš prijem Houellebecqova prvijenca zasigurno je i otkazivanje konferencije za novinare bez ikakva objašenjenja. Nagađa se kako je Francuz postao nervozan zbog najava kako će njegov film biti promašaj godine.

Dok je roman ‘Mogućnost otoka’ bio dočekan s brojnim kontroverzama, slavljen je od mnogih kao djelo filozofske dubine i literarnog umijeća, njegov filmski ekvivalent, doduše, vjerojatno neće proći tako dobro kod kritike.

- Film jednostavno ne zaslužuje da ga se pamti. Njegov problem je u ritmu i apsurdnosti nekih scena i lošeg dijaloga - napisala je kritičarka Carole Waltl, referirajući se na Houellebecqovu potragu za besmrtnošću te dodala da Houellebecqu pero pristaje puno bolje nego kamera.

Piše: Piše: Livia Čveljo
15.08.2008. 12:30:21
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ulaznica
    20.08.2008. 15:29
    Iskreno, ubila me i knjiga, nema šanse da i pokušam pogledati filim. Sve u svemu, pretjerano su ga nahvalili, čini mi se.
Novi komentar
nužno
nužno