« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Hormonska terapija i zračenje pospješuju liječenje raka prostate

Britanski znanstvenici su ustvrdili da kombinacija zračenja i hormonske terapije u liječenju raka prostate značajno povećava šansu za preživljavanje

Fotografija vijesti
Više o

karcinom

,

rak prostate

,

zračenje

,

liječenje

,

hormonska terapija

Kombinacija zračenja i hormonske terapije u liječenju raka prostate značajno poboljšava preživljavanje u odnosu na samu hormonalnu terapiju i kombinacija bi mogla spasiti mnoge živote ukoliko bi postala standardna, objavili su britanski znanstvenici u četvrtak, javlja Hina.

Znanstvenici su, istraživajući metode liječenja muškaraca s rakom koji se lokalno proširio izvan same prostate, utvrdili da je 74 posto onih koji su bili zračeni uz istodobnu hormonalnu terapiju bilo živo nakon sedam godina u usporedbi sa 66 posto onih koji su bili samo na hormonalnoj terapiji.

"Rezultati ovog ispitivanja iznimno su ohrabrujući", kazao je Matthew Sydes iz britanskog Vijeća za medicinska istraživanja koji je sudjelovao u istraživanju.

Kazao je kako su nuspojave zračenja minimalne sugerirajući da bi liječnici mogli mirno preporučiti tu kombinaciju za liječenje umjesto same hormonalne terapije.

Nakon raka pluća rak prostate drugi je najčešći rak kod muškaraca u svijetu i odnosi oko 255 tisuća života godišnje.

Istraživanje je rađeno između 1995. i 2005. godine i obuhvatilo je više od 1.200 muškaraca uglavnom iz Velike Britanije i Kanade kojima je dijagnosticiran lokalno uznapredovali rak koji se proširio izvan prostate.

Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu Lancet.

03.11.2011. 12:48:37
Novi komentar
nužno
nužno