« Kultura
objavljeno prije 4 mjeseca i 17 dana
PROBLEMI?

Hohenzollerni traže povrat carskih umjetnina

Pregovori o restituciji između Hohenzollerna s jedne i njemačke države, savezne pokrajine Brandenburg i grada Berlina s druge, traju već nekoliko godina

Pregovori traju godinama
Pregovori traju godinama (Arhiva)
Više o

umjetnine

,

povrat

,

Hohenzollern

Potomci posljednjega njemačkog cara žele da im njemačka država vrati tisuće umjetnina koje su pripadale obitelji Hohenzollern, objavio je list Der Spiegel.

Pregovori o restituciji između Hohenzollerna s jedne i njemačke države, savezne pokrajine Brandenburg i grada Berlina s druge, traju već nekoliko godina, dodaje list. Informaciju je potvrdilo njemačko ministarstvo kulture.

Po njemačkom tjedniku, Hohenzollerni traže povrat tisuća slika, skulptura, zlatnika, knjiga i namještaja koje su im pripadale do pada Njemačkog Carstva i proglašenja republike na kraju Prvog svjetskog rata.

Pregovore u ime nekadašnje vladajuće dinastije vodi pruski princ Georg Friedrich, prapraunuk posljednjeg 'kaisera' Vilima II, koji je abdicirao 1918. i umro u egzilu u Nizozemskoj 1941.

Hohenzollernima je imovina oduzimana bez naknade sve dok nije postignut i u zakon pretočen dogovor između carske obitelji i države u listopadu 1926.

Ali je turbulentna njemačka povijest zakomplicirala situaciju jer je sovjetska poslijeratna okupacija pola Berlina i Brandenburga dovela do novih eksproprijacija.

Ministarstvo kulture kaže da mnoge umjetnine u pitanju imaju "veliku povijesnu vrijednost" i danas su dio Pruske zaklade dvoraca i vrtova u Brandenburgu i Pruske kulturne zaklade u Njemačkom povijesnom muzeju u Berlinu.

Dnevnik Tagesspiegel objavio je da carska obitelj traži pravo na stalno boravište u palači Cecilienhof u Potsdamu, slavnoj po tome što se u njoj održala Potsdamska konferencija na kojoj su Staljin, Churchill i Truman odlučivali o sudbini poslijeratne Njemačke. Po pisanju lista, država je tu ideju glatko odbila.

Očekuje se da će pregovori o povratu biti dugi. "Trenutno su pozicije stranaka u razgovorima vrlo udaljene", priopćilo je ministarstvo.

31.07.2019. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno