objavljeno 31.07.2019. 10:01:00
PROBLEMI?

Hohenzollerni traže povrat carskih umjetnina

Pregovori o restituciji između Hohenzollerna s jedne i njemačke države, savezne pokrajine Brandenburg i grada Berlina s druge, traju već nekoliko godina

Pregovori traju godinama
Pregovori traju godinama (Arhiva)

Potomci posljednjega njemačkog cara žele da im njemačka država vrati tisuće umjetnina koje su pripadale obitelji Hohenzollern, objavio je list Der Spiegel.

Pregovori o restituciji između Hohenzollerna s jedne i njemačke države, savezne pokrajine Brandenburg i grada Berlina s druge, traju već nekoliko godina, dodaje list. Informaciju je potvrdilo njemačko ministarstvo kulture.

Po njemačkom tjedniku, Hohenzollerni traže povrat tisuća slika, skulptura, zlatnika, knjiga i namještaja koje su im pripadale do pada Njemačkog Carstva i proglašenja republike na kraju Prvog svjetskog rata.

Pregovore u ime nekadašnje vladajuće dinastije vodi pruski princ Georg Friedrich, prapraunuk posljednjeg 'kaisera' Vilima II, koji je abdicirao 1918. i umro u egzilu u Nizozemskoj 1941.

Hohenzollernima je imovina oduzimana bez naknade sve dok nije postignut i u zakon pretočen dogovor između carske obitelji i države u listopadu 1926.

Ali je turbulentna njemačka povijest zakomplicirala situaciju jer je sovjetska poslijeratna okupacija pola Berlina i Brandenburga dovela do novih eksproprijacija.

Ministarstvo kulture kaže da mnoge umjetnine u pitanju imaju "veliku povijesnu vrijednost" i danas su dio Pruske zaklade dvoraca i vrtova u Brandenburgu i Pruske kulturne zaklade u Njemačkom povijesnom muzeju u Berlinu.

Dnevnik Tagesspiegel objavio je da carska obitelj traži pravo na stalno boravište u palači Cecilienhof u Potsdamu, slavnoj po tome što se u njoj održala Potsdamska konferencija na kojoj su Staljin, Churchill i Truman odlučivali o sudbini poslijeratne Njemačke. Po pisanju lista, država je tu ideju glatko odbila.

Očekuje se da će pregovori o povratu biti dugi. "Trenutno su pozicije stranaka u razgovorima vrlo udaljene", priopćilo je ministarstvo.

31.07.2019. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/hohenzollerni-traze-povrat-carskih-umjetnina/119817/