« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
PROBLEMI

Hoće li se stvarno formirati mini-Schengen?

Predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem upozorio je u petak na mogućnost formiranja 'mini-Schengena' koji bi obuhvaćao samo nekoliko zemalja ako se ne pojača sigurnost europskih granica

Mogu li izbjeglice razoriti Schengen?
Mogu li izbjeglice razoriti Schengen? (Arhiva)
Više o

Europska unija

,

izbjeglice

,

mini-Schengen

'Ne možemo dugoročno sačuvati socijalnu državu ako se nastavi ovakav priljev izbjeglica. Ako Europska unija ne zaštiti bolje svoje vanjske granice, tada će to učiniti manja skupina zemalja', rekao je Dijsselbloem u intervjuu za ekonomski dnevnik Handelsblatt.

Dijsselbloem je napomenuo da 'zapravo ne želi' formiranje takvog 'mini-Schengena', koji bi ograničio slobodu kretanja na šačicu zemalja umjesto sadašnjih 26.

'To nesumnjivo nije dobro rješenje. (...) To bi imalo negativne političke i ekonomske posljedice za sve nas. Bilo bi puno bolje kada bi svih 28 država članica pomoglo Grčkoj da zaštiti svoje vanjske granice', ocijenio je nizozemski ministar financija.

No, kritizirajući manjak solidarnosti među europskim zemljama u pogledu prihvata izbjeglica, kazao je da 'nije previše optimističan' da će schengenski prostor preživjeti takav kakav je sada, što ga 'jako zabrinjava'.

28.11.2015. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno