« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
MDA..

Hoće li se plaće napokon izravnati?

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u četvrtak direktivu koja daje radnicima pravo na informacije o plaćama po spolu

Hoće li se to ikad dogoditi?
Hoće li se to ikad dogoditi? (Arhiva)
Više o

žene

,

plaće

,

muškarci

Usvajanje direktive koja daje radnicima pravo na informacije o plaćama po spolu podržalo je 427 europarlamentaraca, 79 ih je bilo protiv, a 76 suzdržano. 

Tajnost plaća bit će zabranjena pa tako i odredbe u ugovoru po kojima se zabranjuje radnicima otkrivanje svoje plaće ili traženje informacija o svojoj i drugim kategorijama plaća. 

"Platne strukture za usporedbu plaća morat će se temeljiti na rodno neutralnim mjerilima i uključivati rodno neutralne sustave ocjenjivanja i klasifikacije radnih mjesta. Oglasi za slobodna radna mjesta i nazivi radnih mjesta morat će biti rodno neutralni, a proces zapošljavanja vođen na nediskriminirajući način", stoji u priopćenju ureda Europskog parlamenta.

Ako se ustanovi da je razlika u plaćama među spolovima veća od pet posto, poslodavci će morati u suradnji s predstavnicima radnika provesti procjenu plaća, a države članice EU-a moraju odrediti sankcije, uključujući financijske kazne, za kršenje tog pravila.

Radnici pogođeni kršenjem spomenutog pravila imat će pravo na odštetu. Prije stupanja direktive na snagu, mora ju službeno odobriti Vijeće Europe.

Hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak (HDZ/EPP) podsjetila je priopćenjem kako je razlika u plaćama između žena i muškaraca u EU-u skoro 13 posto, a u Hrvatskoj 11 posto.

02.04.2023. 16:00:00
Novi komentar
nužno
nužno