« Žene
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
ONI DANI...

Hoće li bolne menstruacije uskoro postati stvar prošlosti?

Terapija će biti će dostupna svim generacijama žena koje pate od bolnih i neugodnih menstruacija.

Ima li nade?
Ima li nade? (Pixabay)
Više o

bolovi

,

menstruacija

Bolne menstruacije mogu nam onemogućiti da normalno funkcioniramo, no zahvaljujući istraživanjima posvećenima upravo tome problemu, nazire se mogućnost da postanu stvar prošlosti.

U Edinburghu je istraženo je na koji je način ljuštenje endometrija povezano s padom razine kosika tijekom menstruacije.

Luštenje endometrija izaziva krvarenje - menstruaciju- a kako bi se smanjile količine izgubljene krvi, površina maternice mora zacijeliti.

Studija koja je objavljena u časopisu Nature Communications, zabilježila je da prilikom hipoksije (smanjene opskrbe tkiva kisikom) tijelo proizvodi protein HIF-1. Proizvodnja HIF-1 ubrzava cijeljenje tkiva maternice, a kod žena s obilnim menstruacijama zamijećeno je da imaju niže razine tog proteina.

Upravo zato ciljalo se na razvijanje terapije za žene s obilnijim menstruacijama na način da se poveća proizvodnja HIF-1.

Dr. Jackie Maybin, jedna od voditeljica istraživanja, otkriva da terapija na kojoj se radi ne bi trebala biti hormonalna, a bit će dostupna svim generacijama žena koje pate od bolnih i neugodnih menstruacija.

Piše: Andrea Holi
29.01.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno